Saeimas komisija atbalsta akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien, izskatot grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", atbalstīja priekšlikumu līdz 2014.gadam dabasgāzei nepiemērot akcīzes nodokli.

Deputāti noraidīja Finanšu ministrijas un Saeimas deputāta Aigara Štokenberga (SCP) ierosinājumu samazināt akcīzes nodokļa apjomu uz pusi. Pret bija seši klātesošie deputāti, bet par tikai viens pozīcijas deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS).

Komisijas virzīto grozījumu projektu likumā "Par akcīzes nodokli" otrajam lasījumam plānots kā steidzamu skatīt tuvākajā Saeimas ārkārtas sēdē.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis (TP) strikti iestājās par nodokļa piemērošanas pagarināšanu. Viņš uzsvēra, ka gaidāmais gāzes cenu kāpums ir dramatisks, tāpēc ir nepieciešams strauji reaģēt un no valsts puses atvieglot nodokļu slogu patērētājiem.

Pret turpmāku akcīzes nodokļa piemērošanu iestājās arī Latvijas Lielo pilsētu asociācija, bet siltumapgādes asociācijas pārstāvis uzsvēra, ka jau tagad situācija esot kritiska. Līdz šim ziemas mēnešos izveidojušos parādus parasti cilvēki centušies samaksāt vasaras sezonā, bet šajā brīdī esot redzama kritiska situācija, jo samaksa par siltumenerģiju vasarā ir ap 80% un iedzīvotāji ne tikai nemaksā parādus par iepriekšējo sezonu, bet arī nevar norēķināties par karsto ūdeni vasarā.

Savukārt priekšlikumam nodokli samazināt uz pusi atbalstu sēdē pauda ekonomikas ministra padomnieks Klāvs Olšteins, uzsverot, ka tas ir labs kompromiss un nodokļa ieviešana mazinās Latvijas atkarību no gāzes piegādēm Krievijā.

Deputāts Vitālijs Aizbalts (LLP/LC) Olšteinam gan aizrādīja, kā var runāt par to, ka tiks diskutēts par tarifu mazināšanu ar "Gazprom", vienlaikus veicot akcīzes palielināšanu. Šādās saunās jābūt kompromisiem no abām pusēm. Parādi par siltumu jau tagad ir 20 miljoni latu, tāpēc viņš iestājās par pilnīgu atcelšanu.

Saeimas komisija šodien arī paredzēja, ka akcīze, kas samaksāta līdz grozījumu stāšanās spēkā brīdim, ir atmaksājama un atmaksas kartību nosaka Ministru kabinets.

LETA jau ziņoja, ka 1.jūlijā stājās spēkā likuma grozījumi, kas paredz par kurināmo izmantojamajai dabasgāzei piemērot akcīzes nodokli 15,6 lati par 1000 kubikmetru.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais