ASV karavīri uzslavē mūsu vīrus par varonību Afganistānā

Minesotas ziņu portāls www.kare11.com 2.augustā ir publicējis ziņu par triju Latvijas karavīru atkalredzēšanos ar Amerikas dienesta biedriem Ričfīldas leģionā, Mineapolisā, informē Nacionālie bruņotie spēki .

„Latvieši Afganistānā atradās visbīstamākajās pozīcijās. Labākie karavīri, ar kuriem kopā esmu dienējis, ja neskaita amerikāņus,” atzina seržants Tomass Rasmusens no Sentpolas.

Kaprālis Mārtiņš Dāboliņš un virsseržants Jānis Laķis kopā ar amerikāņu karavīriem 2009. gada 3. oktobrī piedalījās kaujā Kītingas priekšpostenī Afganistānā netālu no Pakistānas robežas. Latvieši apmācīja Afganistānas karavīrus, kad pēkšņi sākās uzbrukums.

„Mūs apšaudīja no visām pusēm. Es atceros, ka Jānis pieskrēja pie manis un uzsauca, ka afgāņi ir aizbēguši,” atceras seržants Ēriks Harders no Robinsdeilas.

„Mums ziņoja, ka uzbrucēju rindās varētu būt ap 400 kaujinieku, bet mēs bijām tikai 53,” atceras Rasmusens.

Abi latviešu karavīri cīnījās plecu pie pleca ar amerikāņiem. Dāboliņš savā postenī bija tikai trešo dienu, bet cīnījās kopā ar pieredzējušiem dienesta biedriem līdz pat kaujas beigām. Kauja ilga divpadsmit stundas, un tajā gāja bojā astoņi ASV karavīri.

„Tā bija viena no smagākajām dienām manā mūžā,” atzina kaprālis Dāboliņš.

Pēc kaujas Harders piezvanīja mātei un lūdza, lai viņa palīdz savākt naudu, lai rastu iespēju Dāboliņam, Laķim un kapteinim Agrim Liepiņam atlidot uz Ameriku. Triju mēnešu laikā nauda ceļojumam tika savākta, lielā mērā pateicoties Minesotas latviešu kopienas atbalstam.

Latviešu karavīri pāris dienas atpūtās, zvejojot Breinerdas ezeros, un tad devās uz tikšanos Ričfīldas leģionā.

„Biedriskums un draudzība, kas radusies kaujas laukā, nekad nezudīs,” Rasmusens sacīja. Viņi ar Harderu jau plāno ceļojumu uz Latviju.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais