Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Arvien vairāk ukraiņu interesējas par darbu Latvijā

© F64

Latvija un Baltijas valstis kopumā kļūst par arvien populārāku Ukrainas viesstrādnieku galamērķi, liecina Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces OÜ” apkopotā informācija. Šo tendenci parāda arī “Google” meklētāja statistika - izmantojot atslēgvārdus “darbs Latvijā”, ukraiņi par darba iespējām mūsu valstī pēdējā gada laikā interesējušies īpaši intensīvi, augstāko informācijas meklējumu skaitu sasniedzot šā gada maijā.

Arī Latvijas pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā statistika liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā strauji audzis Ukrainas pilsoņu skaits, kas ieguvuši darba atļaujas nodarbinātībai Latvijā. 2018.gadā tās ieguva 5771 Ukrainas pilsonis, otrajā vietā aiz sevis atstājot Baltkrievijas pilsoņus.

Lai gan daļa ukraiņu Latvijā meklē mazkvalificētu darbu, Baltijas valstīs ierodas arī ļoti daudz izglītotu un augsti kvalificētu darbinieku no Ukrainas, norāda Artjoms Umanets, Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces” valdes loceklis.

“Ukrainā iedzīvotāju skaits ir vairākas reizes lielāks nekā visā Baltijā kopumā- aptuveni 45 miljoni cilvēku, kas nozīmē ļoti augstu konkurenci darba tirgū. Zemo ienākumu dēļ darbu Eiropas valstīs meklē daudzi Ukrainas iedzīvotāji. Viņu vidū ir gan mazāk kvalificēts darbaspēks, piemēram, celtnieki, gan ārsti un IT jomas speciālisti, kuru akūti trūkst visās trijās Baltijas valstīs,” viņš saka.

Analizējot ukraiņu interesi par darbu Latvijā ar interneta meklētājprogrammas “Google Trends” rīku, pēdējo piecu gadu laikā vislielākā interese par darbu Latvijā bijusi tieši šogad. Pēc atslēgvārdiem “darbs Latvijā” visvairāk meklējumu veikts maija mēnesī, ko var skaidrot ar interesi par sezonālajām vakancēm. Vislielākais atslēgvārdu “darbs Latvijā” meklējumu skaits vērojams no Kijevas, kā arī vairākiem Ukrainas reģioniem - Dņepropetrovskas, Zaporožja un Harkovas.

Google Trends indekss par Ukrainas Google lietotāju interesi par darbu Latvijā, kur 100 procentuāli apzīmē lielāko lietotāju aktivitāti.