Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kā latvieši svinēs Līgo citviet pasaulē?

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Labākajās latviešu tradīcijās ieturēti Līgo svētki un arī svinības ar netradicionālākām aktivitātēm. Kopumā 38 notikumi 18 dažādās valstīs - tik bagātīga ielīgošana gaidāma latviešiem no Īrijas līdz pat Austrālijai. Diasporas portāls latviesi.com apkopojis šī gada Jāņu pasākumus.

Kā grandiozākie Līgo latviešiem ārpus Latvijas pieteikti Lielbritānijā, Straumēnos, kur jau astoto gadu apvienība Bērzes strazdi rīko Jāņu festivālu, kas ilgs vairākas dienas - no 21. līdz 23. jūnijam. Festivāls katru gadu pulcē vairākus tūkstošus apmeklētāju no visas Apvienotās Karalistes, viesus no Latvijas un citām Eiropas valstīm. Pasākums notiek Anglijas latviešu vienīgajā lauku īpašumā muižas "Straumēni" teritorijā, kur gaidāma daudzveidīga kultūras, mūzikas un izklaides programma, kurā kaut ko savai gaumei atradīs katrs latviešu kopienas pārstāvis.

Ielīgošana gaidāma arī citviet Apvienotajā Karalistē - Bostonā, kur līgotājus priecēs latviešu mūziķu koncerti. Grandiozs Līgo festivāls jau ceturto gadu norisināsies arī Kavanā, Īrijā. Tikmēr Edinburgā, Skotijā jau astoto gadu jāņotāji pulcēsies Grantonas pludmalē.

Viens no bagātākajiem Jāņu svinību piedāvājumiem būs tiem, kas apmetušies uz dzīvi Vacijā. Vācijā, Fuldā Jāņu pasākums notiks trešo gadu un šogad tur uzstāsies arī skandalozais pašmāju mūziķis Andris Kivičs. Savukārt latviešu centrā Bērzaine, Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā, jūs sagaidīs Jāņutēvs un Jāņumāte, Stāmerienas tautas nama jauniešu deju kopa Poga, Rankas tautas nama folkloras kopa Ramkas rakstīni un citi jāņubērni. Kopā varēs pīt vainagus un kroņus, baudīt latviskos Jāņu ēdienus, dziedāt, dancot, kurt jāņuguni - līgot līdz pat saules lēktam. Līgos arī Annabergā, kur visi Jāņu bērni no tuvām un tālām sētām aicināti uz kopīgu līgošanu ar tautu meitām. Bet Berlīnē kopīgu līgošanu rīko Baltijas valstu vēstniecības. Tur sola smeķīgu latviešu amatalu, gan dzīvespriecīgu igauņu etnopopu, gan arī tradicionālos Jāņu našķus. Frankfurtē līgotājus sagaidīs Ādolfa Alunāna uzvesta teātra izrāde un zaļumballe.

Latviešu biedrība Austrijā ielūdz uz tradicionālo kopā Līgošanu Klosterneiburgā, kur varēs mēroties spēkiem skaistāko Jāņu vainagu pīšanas konkursā un laisties dejās līdz rīta gaismai. Bet Grācā līgotājus aicina pats goda konsuls ar kundzi.

Roverado, Šveicē Pasaules tautu mūzikas festivāla ietvaros būs iespēja parādīt itāļiem un šveiciešiem, kā latvieši svin Jāņus.

Aktivākas svinības piedāvās Spānijā, El Barako, kur būs iespēja doties pārgājienā un izbraukt laivu braucienā.

Svinēs arī vairākos ASV štatos, toskait Vašingtonā, Mičiganā, Minesotā, Kalifornijā un citviet. Bet visvarenākie Līgo gaidāmi Floridā, kur varēs piedalīties konkursā par gardāko Jāņu sieru un izbaudīt dejas akordeona pavadībā.

Līgos pat Austrālijā - Sidnejā līgotāji aicināti mieloties ar latviešu alu Latviešu namā, bet “Dzintaros” gaidāmas pīrāgu cepšanas sacensības, kur piedalīsies arī vietējie pīrāgu cepēji.