Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

EM neatbalsta ideju par darbaspēka ievešanu Latvijā no trešajām valstīm

© F64

Ekonomikas ministrija (EM) neatbalsta robežu atvēršanu vienkāršo darbu veicējiem no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES) jeb "darbaspēka piedāvājuma slūžu atvēršanu", trešdien Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju ikmēneša sapulcē sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

"EM neredz iespējas atvērt slūžas, ievest ārzemniekus, runājot par citu valstu - ārpus ES - pilsoņiem," sacīja Nemiro.

Nemiro teica, ka tomēr EM atbalsta viedo migrāciju, piemēram, būvniecības sektorā, ievedot darbiniekus uz laiku, kamēr jāīsteno kāds būvniecības projekts un šo darbinieku atgriešanos mājās, kad projekts īstenots. "Šādi cilvēki ir jāieved," sacīja Nemiro, gan pieļaujot, ka pret to varētu būt pretestība no sadarbības partneriem valdībā.

Vienlaikus ministrs norādīja, ka nav atbalstāma labi pelnošajam mazumtirdzniecības sektoram nepieciešamā darbaspēka ievešana, kas grib ievest cilvēkus, kas gatavi strādāt par zemāku algu nekā vietējie. Ministrs norādīja, ka tas negatīvi ietekmētu ekonomika, jo šo cilvēku ikdiena ir tikai darbs un māja. Būtu jāsekmē Latvijas iedzīvotāju nodarbinātība, kuri nopelnītos līdzekļus tērē dažādiem pakalpojumiem un izklaidei, tādējādi pozitīvi ietekmējot ekonomiku.

EM informēja, ka ministrija patlaban strādā pie viedās migrācijas risinājumiem un ministrijas ieskatā ir vairākas nozares, kur tā var pastāvēt. Jau tagad vairākās nozarēs iespējams ievest cilvēkus sezonāliem darbiem, maksājot viņiem vidējās algas nozarē.

Latvijas Augļkopju asociācija valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte vērsa uzmanību tam, ka vajadzētu atvieglot viesstrādnieku kā sezonāla darbaspēka no trešajām valstīm ievešanas nosacījumus, jo patlaban tas ir sarežģīti un dārgi darba devējam.

Arī LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs teica, ka vajadzētu atbalstīt darbaspēka no tādām valstīm, kā piemēram, Ukrainas un Baltkrievijas ievešanu Latvijā, jo šie cilvēki, strādājot Latvijā nomaksā nodokļus, kas paliek budžetā un vēlāk atgriežas mājās.

EM pārstāvji skaidroja, ka ministrija iestājas pret ārzemju darbaspēka iepludināšanu Latvijā, jo Latvija tauta pakāpeniski izmirst. Tāpēc jāstrādā pie darbaspēka efektivitātes paaugstināšanas, pretējā gadījumā Latvija kļūs par lētā darbaspēka tautu. Vienlaikus ministrijā norādīja, ka tā ir atvērta priekšlikumiem.

Lauksaimnieku pārstāvji rosināja EM strādāt pie ēnu ekonomikas samazināšanas un novērst situācijas, kad cilvēki ir motivēti nestrādāt un tā vietā saņemt pabalstus.