Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Igaunija rosina Baltijas valstīm noteikt muitas nodokli importētajai elektrībai no Krievijas

© f64

Igaunijas valsts enerģētikas kompānija "Eesti Energia" ierosinājusi noteikt muitas nodokli Igaunijas un pārējo Baltijas valstu importētajai elektrībai no Krievijas.

Uzņēmuma vērtējumā, Krievijas elektroenerģijai Baltijas valstu tirgū ir lielāka ietekme nekā Ziemeļeiropas valstīs, jo pastāv ierobežojumi starpsavienojumiem starp Zviedriju un Somiju, kā arī Zviedriju un Lietuvu, vēstīja Igaunijas sabiedriskā televīzija ETV.

Tomēr par nodokļa ieviešanu Igaunijai jāvienojas ne tikai ar Latviju un Lietuvu, bet arī jāsaņem Eiropas Savienības (ES) apstiprinājums.

Arī Igaunijas valdībā "Eesti Energia" ierosinājumu pagaidām komentē piesardzīgi.

"Šāds lēmums ir jāsaskaņo ES, un, protams, ātrs lēmums nav gaidāms. Protams, tiek diskutēts, cik ļoti šī enerģija no Krievijas ietekmē cenu Igaunijā un cik ļoti būs iespējams regulēt tirgu, izmantojot šīs procedūras," sacīja Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss.

Iepriekš Āss paziņoja, ka straujā oglekļa dioksīda izmešu kvotu sadārdzinājuma un lētās importa elektroenerģijas dēļ darbu Narvas elektrostacijās var zaudēt 800-1000 cilvēku, bet, ieskaitot viņu ģimenes locekļus, bez ienākumiem Austrumviru apriņķī var palikt pat vairāk nekā 6000 cilvēku. Kopš gada sākuma "Eesti Energia" likvidēti 500 darbavietu, bet vasarā piespiedu atvaļinājumā dosies vēl 1300 darbinieku. Lēmumus par turpmāku darbavietu likvidāciju uzņēmums pieņems rudenī.

Igaunijas valdība ceturtdien, 13.jūnijā, atbalstīja Ekonomikas un sakaru ministrijas ierosinājumu Narvas elektrostacijās kā kurināmo slānekļa vietā daļēji izmantot biomasu, lai tādējādi palielinātu saražotās elektroenerģijas konkurētspēju.