Kur paliks zooloģiskajā dārzā nogādātie suņu sakostie un novārgušie ronēni?

© Publicitātes foto

“Šis pavasaris bija ļoti bagāts ar maziem ronēniem, kurus cilvēki atrada krastos - suņu sakostus, novārgušus. Uz Zooloģisko dārzu tika atvesti vairāk nekā divdesmit ronēni un trīspadsmit ir izdzīvojuši un tagad ir jāsāk viņus formēt pa dažādiem zooloģiskajiem dārziem un lemt viņu likteņus,” RīgaTV 24 raidījumā “Mosties ar Ievu” stāstīja Rīgas Nacionālā Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka.

Nākošajā nedēļā divi ronēni - puika un meitene, tiks vesti uz Belgradas zooloģisko dārzu. Pēc Jāņiem vēl divus ronēnus paredzēts vest uz Ukrainu un trīs tiks palaisti jūrā no Ventspils. Brīvībā palaistajiem roņiem pie muguras tiks piestiprināti raidītāji, lai varētu sekot viņu gaitām Baltijas jūrā.

Runājot par to, cik labi roņi jūtas, Ingmārs Līdaka norādīja, ka nonākot Rīgas Zooloģiskajā dārzā tie katrs svēruši ap desmit kilogramiem, bet, no marta apēdot 4 tonnas siļķu, jau apvēlušies līdz 40 kilogramiem, kas liecina uz labu aprūpi.

“Vēl līdz jūlija vidum var apskatīt ronēnus, tad tos ir paredzēts izlaist Ventspilī, jūrā. Pēdējiem ronīšiem un viņu gaitām Baltijas jūrā mēs varēsim sekot līdzi, jo tiem tiks piestiprināti raidītāji. Es ceru, ka šīs gaitas būs gana ilgas un mēs varēsim saprast, kur viņi ir aizpeldējuši, bet visticamāk viņi peldēs uz ziemeļiem, uz mājām,” sacīja Līdaka.

Svarīgākais