Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģirģens gatavs reformām policijā, lai paātrinātu lietu izmeklēšanu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Valsts policijā iecerētās reformas ir "diezgan būtiskas", un to mērķis ir pārtraukt acīmredzamo stagnāciju izmeklēšanā, kas izpaužas kā nepietiekami ātra lietu virzība, šorīt Latvijas Radio sacīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Kā ziņots, valdība ir atbalstījusi koncepciju par Valsts policijas darba organizācijas un struktūras izmaiņām, kas paredz likvidēt tukšās štata vietas, samazināt iecirkņu skaitu, izmeklētāju algas piesaistīt prokuroru algām u.tml.

Ģirģens stāstīja, ka izmaiņu galvenais mērķis ir pievērst lielāku uzmanību policijas darba kvalitātei un operativitātei. Tāpat policijai esot jākļūst pieejamākai sabiedrībai, piemēram, lai iesniegumus var iesniegt arī elektroniski.

Taujāts, cik lielas naudas summas nepieciešamas izmaiņu ieviešanai, Ģirģens atteica, ka tas vēl tiek rēķināts, jo reforma pagaidām ir atbalstīta konceptuālā līmenī, bet vēl nav izstrādāta detaļās. Viņš piebilda, ka reforma paredz meklēt arī ietaupīšanas iespējas.

Ministrs uzsvēra, ka policistu algas joprojām ir nepietiekamas, kā rezultātā cilvēki strādā divos vai trīs darbos, turklāt neesot īpaši izdevīgi būt izmeklētājam, ko ar reformu iecerēts mainīt. Koncepcija arī paredz policijas kadetu algas pielīdzināt armijas kadetu algām.

Politiķis atzina, ka problēma ir arī policistu kvalifikācija, bet viņš domā, ka arī šis jautājums drīzumā tiks atrisināts, jo tiks izvēlēta augstskola, kur skolos topošos izmeklētājus. Divi ticamākie sadarbības partneru varianti esot Latvijas Universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte, tomēr konkursā par mācību pakalpojuma nodrošināšanu netikšot liegts piedalīties arī citām augstākās izglītības iestādēm.

Līdz šim izmeklētājiem pamatā bijusi profesionālā izglītība, bet Ģirģens domā, ka ir nepieciešama arī augstākā izglītība jurisprudencē, ekonomikā vai informācijas tehnoloģijās.