Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kuldīgas novada Kabiles pagastā vējš sabojā skolas jumtu; krusa noposta sējumus

© Ekrānšāviņš/Twitter

Kuldīgas novada Kabiles pagastā vējš sabojājis skolas jumtu, bet krusa nopostījusi sējumus un stādījumus, informēja Kuldīgas novada pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Kabiles pagastā negaiss plosījās 11.jūnija vakarā ap plkst.19. Pagastā nolauzti neskaitāmi koki - gar ceļiem, tostarp valsts autoceļu ieskaujošajā alejā, parkos, skolas, estrādes teritorijā, stadionā un citviet. Lūzušo koku dēļ bijuši arī elektroapgādes pārtraukumi.

Kabiles pagasta pārvaldes vadītāja Elīna Ose pastāstīja, ka valsts autoceļu no kritušajiem kokiem jau vakar atbrīvojuši ugunsdzēsēji, bet pagasta pārvaldes darbinieki kopā ar iedzīvotājiem no kritušajiem kokiem atbrīvojuši pagasta autoceļu brauktuves.

Viens koks bijis uzgāzies veikala ēkai, tas jau vakar novākts. Šodien un rīt turpināsies kritušo koku novākšana. Šajā darbā Kabiles pagasta pārvaldei palīgā devušies tuvējo kaimiņpagastu pārvalžu darbinieki, ar pacēlāju palīgā ieradīsies arī SIA "Kuldīgas komunālie pakalpojumi" darbinieki. Palīgā nāk arī iedzīvotāji un vietējie uzņēmēji, zemnieki, sacīja Ose.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un netuvoties kritušajiem kokiem, jo tie var būt bīstami, kā arī aicina īpašu vērību pievērst bērnu pieskatīšanai.

Stiprais vējš sabojājis Kabiles pamatskolas jumtu, kā rezultātā pielijis skolas otrais stāvs. Arī sporta zālei cietis jumts. "Pēc dažām dienām Kabiles pamatskolā ir izlaidums. Centīsimies visu pēc iespējas ātrāk sakārtot," solīja Ose. Viņa pastāstīja, ka postījumu novēršanā iesaistās skolas kolektīvs un arī skolēnu vecāki. Skolas jumta bojājumus jau apsekojuši pašvaldības būvinspektori, tāmētāji gatavo tāmi jumta atjaunošanai.

Bez kokiem būtiski cietuši sējumi, stādījumi gan Kabiles zemnieku tīrumos, gan iedzīvotāju mazdārziņos - milzīgie krusas graudi burtiski sakapājuši iesētos un sastādītos augus, sadragājuši arī siltumnīcas.

Līgas un Voldemāra Mālnieku zemnieku saimniecībā "Raspodiņi" Kabilē nopostītas divas no četrām siltumnīcām. "Zemeņu lauks ir līdzens. Visu krusa sakapāja. Arī divas siltumnīcas ir sagrautas. Gurķi, paprika, pupiņas, kāposti, tomātu stādi, kā arī ziedu stādi, kas bija izlikti laukā, ir pilnībā izpostīti. Arī visi ogulāji ir pagalam. Domāju, ka zaudējumi būs vairākos tūkstošos eiro. Vētrā izturēja lielā siltumnīca, bet arī tai būs nepieciešams remonts," postījumu apjomu izklāstīja "Raspodiņi" īpašniece Mālniece.

Pašvaldība aicina to pagastu lauksaimniekus, kuru sējumus un stādījumus izpostījusi krusa un negaiss, pieteikties sava pagasta pārvaldē, lai pašvaldība varētu apzināt postījumu apmēru un valsts līmenī virzīt jautājumu par stihijas izraisīto zaudējumu kompensēšanu, teica Duļbinska.

Lielu postu krusa nodarījusi arī iedzīvotāju īpašumiem - mājokļiem un automašīnām. "Vairāku iedzīvotāju automašīnām krusa izsitusi logus, pat dažiem dzīvokļiem ir izsisti logi, un tie pielijuši," postījumus iezīmēja Ose. Krusa sabojājusi arī automašīnu virsbūves.

Kuldīgas novada pašvaldība vēl nevar pateikt, cik liels ir stihijas radīto zaudējumu apmērs naudas izteiksmē - tas būs zināms pēc tam, kad pašvaldība saņems Kabiles pamatskolas jumta atjaunošanas tāmi un būs beigušies postījumu likvidēšanas darbi. Pašvaldība augstu vērtē vietējo iedzīvotāju un uzņēmēju atsaucību un iesaistīšanos postījumu likvidēšanā, teica Duļbinska.

Jau ziņots, ka daudzviet Kurzemē otrdien, 11.jūnijā, krita lieli krusas graudi, kuru diametrs vietām sasniedza pat piecus centimetrus, savukārt vējš vislielākos postījumus radīja Tukumā un tā apkaimē, kur, iespējams, pāri brāzās virpuļviesulis.