Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

LM aptur ģimenes atbalsta centra "Saulstari" darbību

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem Labklājības ministrija (LM) ir apturējusi Salas novada Sēlpils pagastā esošā ģimenes atbalsta centra "Saulstari" (bijušā bērnunama "Līkumi") darbību, šodien Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē informēja ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Muižniece pastāstīja, ka no augusta pakalpojumi šajā bērnu aprūpes iestādē vairs netikšot sniegti.

Uz pārmetumiem LM par situācijas šajā iestādē nepārzināšanu Muižniece atbildēja, ka šajā gadījumā būtu nepieciešama pašvaldības lielāka ieinteresētība saskatīt iestādē notiekošo. Muižniece sacīja, ka ministrija saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem vērsusies Salas novada pašvaldībā, kuras atbilde LM esot bijusi formāla un bez ieinteresētības.

Kā ziņots, Tiesībsarga birojs vērsās LM ar lūgumu veikt padziļinātu pārbaudi par bērniem pieejamajiem pakalpojumiem ģimenes atbalsta centrā "Saulstari".

Kā aģentūra LETA noskaidroja birojā, marta vidū Tiesībsarga biroja pārstāvji bērnu tiesību ievērošanas pārbaudē devās uz Salas novada centru "Saulstari". Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka centrā ilgstoši trūkst speciālistu, tai skaitā psihologs un sociālais darbinieks, kā rezultātā bērniem netiek nodrošināti nepieciešamie pakalpojumi.

Tāpat joprojām vairums bērnu darba dienās uzturas internātskolās un centrā pavada tikai brīvdienas un svētku dienas. Vairāki bērni pauda nožēlu un nepatiku par to, ka jānakšņo internātā, skaidroja Tiesībsarga birojā. Vienlaikus konstatēts, ka neesošo speciālistu dēļ centrā ir augsti savstarpējās vardarbības riski, ko apliecina ieraksti bērnu lietās.

Jau 2015.gadā Tiesībsarga birojs bija sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi", kas vēlāk tika pārdēvēts par "Saulstariem". Sagatavotā informācija pārsvarā atklāja darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, tolaik sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi, piemēram, esot fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

Patlaban tiek skatīta arī krimināllieta, kurā apsūdzība uzrādīta bijušajam bērnunama "Līkumi" vadītājam Jurim Boķim. Viņam apsūdzība uzrādīta par desmit noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kad apsūdzētais, būdams valsts amatpersona, pret bērnunama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas. Tāpat viņš apsūdzēts par divām epizodēm amatpersonas bezdarbībā un par vienu epizodi, kad viņš kādu jaunieti piespiedis veikt abortu.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrai kriminālvajāšanai izmeklēja Valsts policija, kas vēstīja, ka inkriminētie noziegumi paveikti laikā no 2009. līdz 2015.gadam un lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

No 2018.gada 11.janvāra saistībā ar kriminālprocesu Boķim aizliegts ieņemt amatu.