Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Zaļā partija pieprasa, lai Pūce nekavējoties rīkojas izlieto bīstamo ķīmisko atkritumu lividēšanā

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

“Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas (VARAM) un tās pakļautībā esošā Valsts Vides dienesta (VVD) darbību imitējošā bezdarbība saistībā ar Zemgalē ļaunprātīgi izgāztajiem ķīmiskajiem atkritumiem ir bezatbildība pret Latvijas iedzīvotājiem un noziedzīga pret mūsu dabu”, uzskata Edgars Tavars, Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs.

E.Tavars: “Kad klajā nāca pirmie laboratoriski apstiprinātie dati par cianīda jonus saturošu bīstamo ķīmisko atkritumu nonākšanu Zemgales laukos plašā teritorijā, nekavējoties šim jautājumam un Zemgales ekoloģiskās krīzes novēršanas rīcības plānam vajadzēja nonāk Ministru kabineta darba kārtībā kā jautājumam numur viens. Tā vietā nedēļām ilgi notiek neizprotama čubināšanās pa VARAM, VVD un Jelgavas reģionālās vides pārvaldes kabinetiem, bet zemju īpašnieki un sabiedrība dzīvo neziņā, pārtiekot no skopām informācijas drupačām. Tāda mazā Černobiļa - mazāk zināsiet, mierīgāk gulēsiet?!”

Zemgales lauku piesārņošana ir reģionāla mēroga ekoloģiskā katastrofa! Piesārņojuma areāla noteikšanai, sabiedrības un zemju īpašnieku apziņošanai, informēšanai un instruktāžai par rīcību, nonākot ar indīgo vielu saskarsmē, kā arī vides piesārņojuma radīto seku likvidācijai bija jābūt maksimāli operatīvai. Tā vietā, lai atbilstoši pasaulē praktizētām civilās aizsardzības pasākumu normām, rīkotos nevilcinoties, meklētu labākos speciālistus un laboratorijas ārzemēs, veiktu teritorijas norobežošanu ar brīdinājuma zīmēm, iespējami ilgi piesārņojuma fakts tika noklusēts un slēpts no sabiedrības acīm. Vēlāk nāca aizbildinājumi par Latvijā neeksistējošām testēšanas metodēm, paraugu sūtīšanu uz ārzemju laboratorijām un ilgo atbilžu gaidīšanu. Tajā pat laikā no uzņēmuma Biolars ražotnes nākusī inde, infiltrējas gruntī, neatgriezeniski gandējot vidi.

Šis ir kārtējais VARAM un VVD neizdarību apliecinājums bīstamo atkritumu sistēmas un vides aizsardzības jautājumu sakārtošanas jomā. Bezbailīgais noziegums ir signāls, ka bīstamo atkritumu “apsaimniekošanas” prakse, tos izgāžot, norokot, atstājot dabā, ir ierasta lieta. Tas ir apliecinājums arī tam, ka VARAM vides joma pirmajā vietā ir tikai ministrijas nosaukumā, tādēļ nopietni jāatgriežas pie Vides ministrijas atjaunošanas tēmas, ko jau iepriekš LZP vairākkārtīgi norādījusi.

“Pieprasām VARAM ministram Jurim Pūcem nekavējošu rīcību Zemgalē izlieto bīstamo ķīmisko atkritumu likvidēšanā steidzamības kārtā, veicot videi nodarītā kaitējuma noteikšanu, piesārņoto zemju sanācijas darbus un informatīvās kampaņas iedzīvotājiem par rīcību, nonākot pašiem vai dzīvniekiem saskarsmē ar šo vielu”, pauž E.Tavars, LZP valdes priekšsēdētājs.