Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

PROGNOZE: negaisi un stiprs karstums būs arī jūlijā

© F64 Photo Agency

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) pirmo reizi šajā gadā izsludinājis oranžo un dzelteno brīdinājumu par karstumu šonedēļ – no otrdienas līdz ceturtdienai. Vakar tika solīts teju Āfrikas laikapstākļu cienīgs karstums, bet Rīgā nolija lietus (varēja līt ilgāk, diemžēl nekā) un veselībai bīstamā svelme tā arī neiestājās. LVĢMC skaidro, ka pērkona negaisu prognozes esot sarežģītas un vairākas dienas uz priekšu puslīdz precīzi prognozēt nevarot.

Šodien un rīt Latvijas dienvidos karstums kļūšot ļoti stiprs - gaisa temperatūra sasniegs +33 vai pat +34 grādus, atsaucoties uz sinoptiķu brīdinājumiem, raksta ziņu aģentūra LETA. Rīgā līdz 13. jūnijam prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +30..+32 grādiem. LVĢMC prognozē, ka negaisa mākoņi galvenokārt būs virs valsts rietumiem, daļa negaisa mākoņu sasniegs arī Vidzemi. Negaisa laikā veidosies krasas vēja brāzmas, kas var pārsniegt pat 20 metrus sekundē. Dažviet mākoņi nesīs lielus krusas graudus. Pērkona negaisi pierims vakarā.

Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laikapstākļi kļūst bīstami - ar augstu gaisa temperatūru, intensīvām lietusgāzēm, krusu, stipru vēju un postošiem negaisiem. Iespējams pat virpuļviesulis. Bīstamie laikapstākļi ir lokāli, tāpēc LVĢMC aicina iedzīvotājus sekot prognozēm un ievērot piesardzību.

Fenologs jeb laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs, pamatojoties uz dabas parādību vērojumiem, prognozē, ka ap vasaras saulgriežiem - 21. jūniju - laikapstākļi uzlabosies. Gan vasaras saulgriežos, gan ap Jāņu laiku, līdz pat Septiņiem gulētājiem (27. jūnijs), būs pārsvarā silts, daždien arī karsts laiks, kad temperatūra paaugstināsies līdz +30 un vairāk grādiem. Jāņotāji varēs izbaudīt svētku priekus sausām kājām un sausu apģērbu mugurā. Fenologs savā blogā raksta: ja nokrišņi arī būs, tad tie rādās būt īslaicīgi un vietām. Vēlāk, laikā pēc Pēteriem (29. jūnijs) un jūlija sākumā, īslaicīgas pērkona lietusgāzes, kas var būt arī stipras, un temperatūra dienās ap +20..+25 grādiem.

Bet tiem, kuri nav izlēmuši, kad doties atvaļinājumā, V. Bukšs norāda - jūlijs būs silts un nokrišņiem bagāts.

KĀ RĪKOTIES NEGAISA LAIKĀ

  • Ieteicams nostiprināt vai novietot telpās vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā;
  • aizvērt logus un durvis;
  • atvienot no strāvas padeves elektroiekārtas;
  • vēlams nenovietot automašīnas zem atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām;
  • nevajag atrasties uz ezera vai citas ūdenskrātuves, peldēties un makšķerēt;
  • ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi kāda avārija vai cits negadījums, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.