Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ap 150 cilvēku piketē pie Krievijas vēstniecības, aicinot atbrīvot Golunovu

© EPA/Scanpix

Ap 150 cilvēku, arī dažādu Latvijas mediju pārstāvji, piketā pie Krievijas vēstniecības aicina atbrīvot Krievijā aizturēto žurnālistu Ivanu Golunovu

Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) rīkotais pikets norit mierīgi. Piketa norisi uzrauga vairāki Valsts policijas darbinieki, taču nekādi starpgadījumi nav novēroti.

Sanākušajiem rokās ir dažādi plakāti, pārsvarā krievu valodā, uz kuriem pausts aicinājums atbrīvot aizturēto žurnālistu.

LŽA iepriekš norādījusi, ka aizturēšanas apstākļi, žurnālista dzīvokļa pārmeklēšana, tūlītēja varai pakļāvīgu mediju iesaistīšana Golunova lietas atspoguļošanā Latvijas žurnālistus pārstāvošajai organizācijai liek domāt, ka lieta ir plānota provokācija pret žurnālistu.

LŽA arī uzsvērusi, ka Golunovs ir viens no labākajiem "Meduza" pētnieciskajiem žurnālistiem, daudzu izmeklējošu materiālu autors. Aizturēšanas brīdi viņš devies tikties ar kolēģiem.

LETA jau ziņoja, ka britu raidsabiedrības BBC krievu redakcijas žurnāliste Svetlana Reitere piektdien, 7.jūnijā paziņoja, ka Krievijas galvaspilsētā Maskavā policija aizturējusi žurnālistu Golunovu. Izmeklētāji skaidrojuši, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Reiterei naktī uz piektdienu piezvanījis izmeklētājs un paziņojis, ka žurnālists tiek aizturēts "tieši tagad". Tiesa gan, Reitere telefona sarunas gaitā sadzirdējusi arī Golunova teikto, ka viņš aizturēts vēl ceturtdien divos dienā. Golunovam atņemts mobilais telefons un nav ļauts izsaukt advokātu. Viņš arī sūdzējies, ka aizturēšanas laikā piekauts, vēsta "Meduza". Pēc BBC krievu redakcijas rīcībā esošajām ziņām, Golunovs aizturēts, kad devies tikties ar informācijas avotu.

Paziņojumā par kāda "36 gadus veca galvaspilsētas iedzīvotāja", kas, pēc visa spriežot, bijis Golunovs, aizturēšanu likumsargi noliedz, ka aizdomās turētais aizturēšanas laikā būtu piekauts.

Kā norāda "Meduza", Golunovs Krievijā ir viens no pazīstamākajiem pētnieciskajiem žurnālistiem. "Mēs esam pārliecināti, ka Ivans Golunovs nav vainīgs, turklāt mums ir pamats uzskatīt, ka Golunovs tiek vajāts saistībā ar viņa darbību žurnālistikā," teikts medija ģenerāldirektores Gaļinas Timčenko un galvenā redaktora Ivana Kolpakova paziņojumā.

Žurnālistam pēdējo mēnešu laikā draudēts, un "mēs zinām, kura gatavotā teksta dēļ tas notika, nojaušam, kas bija draudētāji", norāda Golunova kolēģi, solot, ka rūpīgi sekos visām likumsargu darbībām šajā lietā.

Golunovs portālam "Meduza" rakstījis par Maskavas mērijas publiskajiem iepirkumiem, kā arī atkritumu un apbedīšanas biznesu.