Pie atkritumu apsaimniekošanas firmas īpašnieka uziet nelegālu izgāztuvi

© F64

Valsts vides dienests (VVD) uzgājis atkritumu kaudzi 11 500 kvadrātmetru platībā īpašumā, kas pieder vienam no atkritumu apsaimniekošanas firmas "Ķilupe" īpašniekiem - Andrim Saulītim, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Pēc aculiecinieka ziņotā, nolīdzinātā laukumā bijuši redzami papīri, plastmasas, auduma atliekas, stikli, dažāds iepakojums, arī bīstamie atkritumi, piemēram , nolietotas elektriskās un elektroniskās iekārtas, medikamenti un šļirces.

Nelegālais atkritumu kalns atklāts tieši blakus kompānijas "Ķilupe" teritorijai, tādēļ tiek pārbaudīts arī tas, vai ar notikušo nav saistīts arī pats uzņēmums.

Par notikušo pilnā mērā atbildību uzņēmies zemes īpašnieks Saulītis. Viņš ir atkritumu biznesa pārstāvis un viņam pieder divi uzņēmumi - SIA "Marss", un 68,75% firmā "Ķilupe". Otrs Ķilupes līdzīpašnieks ir Ogres pašvaldība. Abas firmas apkalpo tuvējos novadus.

Saulītis ir ne vien "Ķilupes" līdzīpašnieks, bet arī valdes priekšsēdētājs. Uzņēmums arī VVD paskaidrojis, ka par konkrēto situāciju atbild Saulītis kā privātpersona. Viņš pats zemesgabalā atklāto kaudzi saziņā ar vides uzraugiem gan dēvējis par siltumnīcu zemi ar nelielu atkritumu piejaukumu. Taču dokumentus par atkritumu izcelsmi uzrādīt nevar, noskaidrojis raidījums

Saulītis "de facto" norādīja, ka ir sniedzis skaidrojumus VVD. Viņš arī pauda, ka dienests ir pieņēmis lietā konstatētajiem faktiem atbilstošus un pamatotus lēmumus, uzliekot viņam par pienākumu noteiktā termiņā veikt īpašuma sakārtošanu.

"VVD lēmumus neesmu apstrīdējis, tos ievēroju un izpildu. Plašākus komentārus sniegt nevēlos," viņš uzsvēra.

Atkritumu izvešanai tika dots laiks līdz septembra beigām, bet jau maija vidū zemes īpašnieks ziņoja, ka teritorija ir attīrīta.

Pagājušajā nedēļā vides inspektors apmeklēja Saulīša īpašumu un secināja, ka iepriekš fiksētie atkritumi tur patiešām vairs neatrodas. Saulītis dienestu informējis, ka aprīlī daļa atkritumi, gandrīz 1000 kubikmetri, aizvesti.

Kā noskaidrojis raidījums, tā gan ir tikai desmitā daļa no sākotnēji konstatētā. Tādēļ VVD vēlas pārliecināties, vai atkritumi nav paslēpti uzbērumā un plāno uzdot īpašniekam veikt grunts piesārņojuma laboratorisku novērtēšanu.

Vienlaikus VVD analizē "Ķilupes" sniegtos datus par apsaimniekoto atkritumu apjomiem, izcelsmi, plūsmām un to tālāko ceļu, tai skaitā pārbaudot, vai pastāv iespēja, ka mežā slēpta daļa no legāli savāktiem atkritumiem, kas citādi būtu jāved apglabāšanai uz poligonu Getliņos, maksājot vairāk nekā 70 eiro par tonnu. Līdz atkritumu kalnam ar automašīnu bijis iespējams nokļūt, tikai šķērsojot uzņēmuma teritoriju.

Ogres pašvaldība par sava biznesa partnera īpašumā atklāto neesot bijusi informēta un par notikušo uzzinājusi no "de facto".

Svarīgākais