Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Līdz tiesai nonāk "Rīgas namu" konflikts ar "Zeus" krimināllietā iesaistīto Daugaviņu

© F64

Pašvaldības SIA "Rīgas nami" konflikts ar SIA "Zeus" maksātnespējas administratoru Andri Daugaviņu nonācis līdz tiesai, vēsta raidījums "Nekā personīga".

LETA janvārī vēstīja, ka "Rīgas nami" valde vērsās Maksātnespējas kontroles dienestā ar prasību atstādināt "Zeus" maksātnespējas administratoru Daugaviņu, uzskatot, ka viņš ir veicis vairākus būtiskus pārkāpumus, kas ir pamats viņa atcelšanai no šī procesa administrēšanas.

Dienests administratora darbībā ir konstatējis pārkāpumus, raidījumam pastāstīja Administratoru uzraudzības departamenta direktora vietniece Žanete Strode-Pastore. Attiecīgi dienests vērsies tiesā ar pietiekumu par viņa atcelšanu no "Zeus" maksātnespējas procesa. Tomēr Daugaviņš tiesā ir pārsūdzējis ieceri viņu atcelt no amata, nepiekrītot pārmetumiem.

Otrdien puses bija sanākušas uz tiesas sēdi Latgales priekšpilsētas tiesā, tomēr sēde pārtrūka ēkas evakuācijas dēļ.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada 11.septembrī tika atstādināta "Rīgas namu" valde - tās priekšsēdētājs Kārlis Kavacs un valdes loceklis Almers Ludviks -, jo uzņēmumā veikti augsta riska finanšu darījumi ar brīvajiem līdzekļiem kopumā 1,71 miljona eiro (1,2 miljonu latu) apmērā. Darījumi notikuši starp "Rīgas namiem" un SIA "Zeus". 2012.gada nogalē tika pasludināts "Zeus" maksātnespējas process, par kura administratoru tika iecelts Daugaviņš.

Uzņēmuma pārstāve Zane Arāja aģentūrai LETA šī gada janvārī atgādināja, ka "Rīgas nami" ir "Zeus" lielākais kreditors 1,8 miljonu eiro apmērā, līdz ar ko regulāri lūgusi Daugaviņam iesniegt savas darbības atskaites, plānotā procesa izmaksas, kā arī izlietoto finanšu līdzekļu pamatojumus. "Taču administrators šo gadu laikā ir sniedzis tikai nepatiesu, maldinošu un nepārskatāmu informāciju," pauda pārstāve.

Pēc viņas teiktā, 2018.gada 25.septembrī, saņemot kārtējo administratora darbības pārskatu par veiktajām izmaksām, atklājies, ka Daugaviņam ir pieejami "Zeus" rīcībā esoši finanšu līdzekļi 433 414 eiro apmērā, par ko līdz šim kreditori nav bijuši informēti. "Turklāt Daugaviņš ir rupji pārkāpis Maksātnespējas likumu, šos finanšu līdzekļus izlietojot bez izmaksu saskaņošanas ar kreditoriem," norādīja Arāja.

Reaģējot uz izveidojušos situāciju, "Rīgas namu" valde vērsās Maksātnespējas kontroles dienestā ar sūdzību, kurā norādīts, ka tās ieskatā Daugaviņš ir veicis vairākus būtiskus pārkāpumus, kas ir pamats viņa atcelšanai no "Zeus" maksātnespējas procesa administrēšanas.