Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Prokurors: Juraša krimināllietā ir pietiekami pierādījumu, lai uzturētu apsūdzību tiesā

© f64

Ģenerālprokuratūras prokurors Māris Urbāns atzinis Saeimas deputāta Jura Juraša (JKP) krimināllietā savāktos pierādījumus par pietiekamiem, lai uzturētu apsūdzību tiesā, un jūnija sākumā aicinājis aizstāvības pusi iepazīties ar lietas materiāliem, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Urbāns atzinis kriminālprocesā savāktos pierādījumus par pietiekamiem, lai uzturētu apsūdzību tiesā, un jūnija sākumā aicinājis aizstāvības pusi iepazīties ar krimināllietas materiāliem, tostarp, valsts noslēpumu saturošiem.

Lietas nodošana tiesā atkarīga no termiņa, kādā aizstāvības puse realizēs minētās tiesības.

Jau ziņots, ka janvārī Saeimas deputātu vairākums atbalstīja Juraša izdošanu kriminālvajāšanai lietā par valsts noslēpuma izpaušanu. To bija lūgusi Ģenerālprokuratūra. Jurašs, kurš patlaban ieņem arī Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu, paziņojis, ka vēl nenoliks deputāta mandātu.

Jurašs 2016.gada vasarā publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs apgalvoja, ka vēl pirms publiska paziņojuma Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informējis par mēģinājumu viņu piekukuļot. Jurašs apgalvoja, ka nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus.

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklēja Drošības policija (tagad Valsts drošības dienests), kas jau iepriekš lūdza prokuratūru Jurašam uzrādīt apsūdzību. Tomēr prokurors Aivis Zalužinskis secināja, ka aizdomās turētā Juraša saukšanai pie kriminālatbildības nav tiesiska pamata, bet sāktais kriminālprocess ir izbeidzams noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ.

Vēlāk Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers pēc savas iniciatīvas kā amatā augstāks prokurors minēto Zalužinska lēmumu atcēla kā nepamatotu.

Lieta tika nodota atpakaļ Valsts drošības dienestam un virsprokurors bija norādījis konkrētas izmeklēšanas darbības, kuras vēl nepieciešams veikt.