Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija par depozīta sistēmu: Nav šķēršļu iespējai nodot plašāku iepakojumu klāstu par atlīdzību

© f64

Latvijā paplašināto depozīta sistēmu, kurā par atlīdzību no iedzīvotājiem pieņemtu daudzveidīgu iepakojuma klāstu, var ieviest tādos pašos termiņos kā tradicionālo depozīta modeli,  norādīja Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas pārstāvji.

Asociācijā minēja, ka patlaban virzītais tradicionālais depozīta sistēmas modelis, ko vēlas ieviest no 2022.gada, paredz, ka tajā pārstrādei varēs nodot tikai atsevišķu dzērienu pudeles, kas daudzu profesionālo un vides organizāciju ieskatā nav efektīvākais risinājums, lai nodrošinātu Eiropas Savienības noteikto mērķu izpildi un līdz 2030.gadam pārstrādātu 70% visu tirgū novietoto iepakojumu.

Asociācijā piebilda, ka tradicionālais depozīta modelis nespēj nodrošināt, ka iedzīvotāji var nodot tādus dzērienu iepakojumus kā vīna un citu alkoholisko dzērienu pudeles, sulu pakas, piena pudeles, stikla burkas vai cietās plastmasas pudeles.

Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirekcijas vadītājs Armands Nikolajevs sacīja, ka saldināto dzērienu un alus pudeles ir neliela daļa no iepakojuma, kas ik dienu nonāk tirgū. Turklāt šīs pudeles patlaban lielākoties tiek šķirotas dalītās vākšanas konteineros, kuru izvietošanā investējušas gan pašvaldības, gan uzņēmumi.

"Iztērējot vairākus desmitus miljonus eiro, tiks izveidota ekskluzīva sistēma vienai dzērienu ražotāju grupai, par ko maksās visi pārējie. Turklāt tā nekādā veidā nerisinās problēmu - panākt, ka tiek šķiroti visu veidu iepakojumi, arī tie, kurās šīs pudeles tiek iepakotas un pārvadātas pirms tās izkrāmē veikalu plauktos. Ar šo iepakojumu saldināto dzērienu ražotāji negrib nodarboties un uzņemties līdzvērtīgu atbildību kā par pudelēm," uzsvēra Nikolajevs.

Viņš piebilda, ka asociācijas izpēte liecina, ka paplašināto depozītu var ieviest tikpat ātri kā tradicionālo modeli, jo jau tagad tirgū ir tehnoloģijas, kas spēj to nodrošināt, tāpēc jebkāda veida pārmetumi, ka jēgpilna paplašināta depozīta sistēmas ieviešana ir mēģinājums kavēt procesu, ir absurdi un liecina par vājo izpratni par notiekošo atkritumu apsaimniekošanā un tehnoloģiju attīstībā.

Nikolajevs atzīmēja, ka asociācija, kas pārstāv vairāk nekā 50 nozares uzņēmumu, ir pārliecināta, ka pašreiz piedāvāto tradicionālo depozīta sistēmas modeli var uzlabot, paredzot, ka tajā pārstrādei var nodot arī citus iepakojuma veidus, piemēram, piena, sulas pakas un šampūnu pudeles. Turklāt par paplašināta depozīta sistēmu iespējams lemt tagad un īstenot to valdības rīcības plānā noteiktajā laikā.

Jau ziņots, ka Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Vides aizsardzības klubs, Latvijas Iepakojuma asociācija un Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija 27.maijā parakstīja sadarbības memorandu par inovatīvas, ekonomiski izdevīgas, paplašinātas iepakojuma depozīta sistēmas izstrādi. Memoranda mērķis ir efektīvi risināt dažādu sadzīves preču iepakojuma savākšanas problēmu.

Memoranda dalībnieki vienojās par principiem, kas būtu ievērojami, izstrādājot depozīta sistēmu. Principi paredz nododamā iepakojuma daudzveidību, sekmējot dažāda veida iepakojuma savākšanu un pārstrādi, tostarp, piemēram, pieņemt pārstrādē piena un sulu iepakojumu, šampūnu pudeles, stikla burkas un citus iepakojumus, ko klasiskā depozīta sistēma nepieņem.

Tāpat ziņots, ka šajā sasaukumā Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Likumprojektā noteikts, ka depozīta sistēma ir izlietota, atkārtoti vai vienreiz lietojama dzērienu iepakojuma pieņemšana no patērētāja, tā šķirošana, pārvadāšana, uzglabāšana, pārstrāde vai reģenerācija. Tāpat sagatavošana atkārtotai izmantošanai, kā arī iepriekš minēto darbību plānošana un organizēšana. Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.