Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pārbaudē secina, ka SAB darbinieki "čekas maisu" pieņemšanas-nodošanas aktā pieļāvuši kļūdu

© F64 Photo Agency

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) paspārnē strādājošā Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) darbinieki, nododot Latvijas Nacionālajam arhīvam bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēkas, dokumentu pieņemšanas - nodošanas aktā pieļāvuši "matemātisku kļūdu", trešdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Aprīļa beigās nododot "čekas maisus" Nacionālajam arhīvam, SAB darbinieki pieņemšanas-nodošanas aktā norādīja, ka alfabētiskajā kartotēkā jābūt 9723 kartītēm. Arhīvs kartītes pārskaitīja divas reizes, bet to skaits bija krietni mazāks. "Ir konstatēta atšķirība ar alfabētisko kartotēku. Mēs esam pieprasījuši salīdzināšanai vēl vienu reizi datus no TSDC, kas solīja pārskatīt savus iesniegtos dokumentus, cik tie ir precīzi un vai darbinieki nav kļūdījušies," sacīja Latvijas Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.

Arhīva veiktās esības pārbaudes liecina, ka alfabētiskajā kartotēkā ir 7320 kartītes ar aģentu vārdiem un uzvārdiem un 2057 šķirkļi, uz kuriem veiktas kādas atzīmes. Tātad atšķirība no SAB norādītā skaita mērāma vismaz simtos vai pat tūkstošos kartīšu. SAB par nesakritību sāka dienesta pārbaudi, kurā atklāja, ka dokumentu pieņemšanas - nodošanas aktā TSDC norādījis kļūdainu kartīšu skaitu.

"Tā ir bijusi matemātiska kļūda aprēķinos, šos aprēķinus ir veicis TSDC, kurš savu kļudu arī ir atzinis un šos skaitļus precizēs dokumentā. Šajā pieņemšanas - nodošanas aktā ir norādīti neprecīzi skaitļi, līdz ar to fiziski nodotās kartītes nesakrīt ar dokumentā norādītajām," raidījumam skaidroja SAB pārstāve Iveta Maura. Darbiniekam, kas kļūdu pieļāva, sods par to nedraud, taču SAB direktors ar viņu veicis pārrunas.

Pārskaitot citas kartotēkas, neatbilstības neesot konstatētas. Tomēr publiski jau kopš 1990.tajiem gadiem izskanējušas dažādas versijas par to, cik tad īsti kartīšu pastāv. Arhīva direktore dažādos skaitļus pamato ar atšķirīgajām skaitīšanas metodēm. "Cilvēki ir dažādi skaitījuši. Vienā gadījumā ir pieskaitītas visas kartotēkas, kas ir vienā kastē un tās nav dalītas pa kartotēkām, viens ir skaitījis tikai uzvārdu kartiņas, cits ir skaitījis kopā ar visiem šķirkļiem, cits vēl ir pieskaitījis arī tukšās kartiņas," skaidroja Sprūdža.

Tikmēr šomēnes novērsta vēl viena kļūda, kas tika pieļauta publicējot "čekas maisus". Proti, spēkā stājās Saeimā steigā grozītais likums un arhīvs publicēja iepriekš līdz ar pārējām kartotēkām nepubliskoto Papildu uzskaites aģentu kartotēku. Tajā atrodami aģenti, kas vervēti obligātā militārā dienesta laikā, vēlāk izmantoti ikdienā un bijuši īpaši uzticami, lai tiktu izmantoti arī krīzes situācijām.