Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Premjers par "Moneyval" rekomendācijām: Līdz ar pēdējo likumu pieņemšanu savu māju būsim sakārtojuši

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Parlamentam līdz sesijas beigām būtu jāpieņem vairāki likumi saistībā ar "Moneyval" rekomendācijām - līdz ar tiem mēs savu māju būsim sakārtojuši, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja premjers Krišjānis Kariņš (JV).

"Pēdējais ir palicis Saeimas rokās. Ir vairāki likumi, kurus līdz sesijas beigām, līdz Jāņiem, ir jāpieņem. Ja pieņemam, tad varētu teikt, ka mēs kā valsts būsim izdarījuši maksimumu, lai ne tikai neiekļūtu pelēkajā sarakstā, bet arī sakārtotu finanšu sistēmu [..]," sacīja premjers.

Viņš atzīmēja, ka ir ļoti svarīgi, lai visi likumi tiktu pieņemti līdz sesijas beigām, lai, rudenī sākoties formālai vērtēšanai, viss būtu zināms.

Kariņš piebilda, ka, viņaprāt, sadarbība starp institūcijām, kas strādā ar naudas atmazgāšanas riskiem, ir ļoti strauji un jūtami uzlabojusies.

"Līdz ar šiem pēdējiem likumiem mēs būsim savu māju sakārtojuši," pārliecināts premjers.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Eiropas Padomes Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komiteja "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu.

Tās ziņojumā par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda, ka bankas savos pakalpojumos ieceno risku Latvijai iekļūt "Moneyval" noteiktajā "pelēkajā sarakstā".

"Sakārtots ir ļoti daudz. Varu apliecināt, ka visa valsts pārvalde strādā, lai mēs neiekļūtu šajā "pelēkajā sarakstā". Diemžēl daudzi uzņēmēji jau tagad izjūt sekas, kas saistītas ar iespējamo iekļūšanu "pelēkajā sarakstā", jo bankas ir pirmās, kas reaģē uz jebkurām izmaiņām un sāk iecenot negatīvos scenārijus, gan palielinot kredītu procentus uzņēmējiem, gan palielinot maksu par bankas operācijām," pauda Reirs.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka valsts pārvalde strādā, lai visas "Moneyval" rekomendācijas tiktu ieviestas, k