Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Gadu ilgusī VID Bauskas nodaļas dokumentu žāvēšana drīz būs pabeigta

Valsts ieņēmumu dienests (VID) drīzumā varētu noslēgt 2009.gada jūlija spēcīgajās lietavās samirkušo Bauskas nodaļā glabāto nodokļu dokumentu žāvēšanu.

VID Komunikācijas nodaļā aģentūra LETA uzzināja, ka VID ir izdevies glābt visas pērn samirkušās 1515 nodokļu maksātāju lietas.

Minētie dokumenti ir izžāvēti, un patlaban tiek veikta to apstrāde ar pretsēnīšu līdzekli.

Pēc dokumentu apstrādes ar pretsēnīšu līdzekli lietas tiek iešūtas jaunās mapēs. Daļu šī darba VID darbinieki jau ir paveikuši, taču vēl nepieciešams apstrādāt un iešūt vairāk nekā 600 nodokļu maksātāju lietas.

Nodokļu lietu apstrādāšana un izvietošana jaunās mapēs tiek veikta paralēli VID darbinieku tiešajiem pienākumiem, tādejādi grūti prognozēt konkrētus termiņus, kādos šis process varētu noslēgties, norādīja VID.

LETA jau ziņoja, ka 2009.gada 16.jūlija spēcīgajās lietavās cieta VID Bauskas nodaļa, kur lietavu laikā samirka dokumentu daļa, kas atradās bibliotēkas stalažu zemākajos plauktos. Kopumā tika samērcētas 1239 dokumentu mapes, taču VID iepriekš nekonkretizēja, kādi tieši dokumenti cietuši un cik nopietni ir nodarītie bojājumi.

VID praksē šāda veida dokumentu bojājumi notika pirmo reizi, un VID Bauskas nodaļā bija ieradušies arī Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas speciālisti, lai veiktu ārkārtas pārbaudi. Speciālisti atzīmēja, ka VID dokumentu glābšanu veicis profesionāli.

Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas speciālisti arī ieteica VID, ko turpmāk darīt samirkušo dokumentu glābšanai.

VID veica bojāto dokumentu konservāciju, lai pēc tam, kad būs apturēts bojāšanās process, varētu izvērtēt esošos dokumentus.

VID piebilda, ka Valsts arhīvu ģenerāldirekcijas pieredze liecina: šādi cietušu dokumentu glābšana var ilgt līdz pat diviem gadiem.