Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

SVARĪGS likumsargu atgādinājums vecākiem!

© F64 Photo Agency

Šodien ir Starptautiskā bērnu aizsardzības diena un arī vasaras brīvlaika pirmā diena. Tādēļ, lai vecāki un bērni vasaru izbaudītu bez raizēm, Valsts policija aicina vecākus atgādināt bērniem par drošību.

Valsts policija aicina vecākus atgādināt bērniem par drošību ceļu satiksmē. Iela jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla, iepriekš noteikti pārliecinoties, ka transportlīdzekļi ir apstājušies. Brauktuvi nedrīkst šķērsot vietā, kur uzstādīts nožogojums vai barjera. Lai gan ir atļauta pārvietošanās pa ceļa nomali pretēji braukšanas virzienam, visdrošāk tomēr ir pārvietoties pa ietvi! Ja bērns brauc ar velosipēdu, jāatceras, ka galvā obligāti jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei. Nevajag steigties! Tāpat arī jāpārliecinās, vai velosipēdam ir gaismas atstarotāji un bremzes ir darba kārtībā!

Gadījumā, ja bumba aizripo ceļa virzienā, nedrīkst uzreiz skriet uz ceļa, lai to noķertu! Vispirms jāpadomā par savu drošību! Jāpārliecinās, ka pa ceļu nebrauc transportlīdzekļi, un tikai tad jādodas pakaļ bumbai! Bērniem jāatgādina - viņu veselība un dzīvība ir svarīgāka, nekā bumba!

Ik brīdi jāatceras par savas veselības un dzīvības sargāšanu. Bērniem jāatgādina, ka svešām personām, kuras mēģina pievērst viņu uzmanību, nevajag uzticēties, jo viņš nevar zināt šīs personas nodomus. Jāatgādina - neatveriet durvis un neielaidiet mājoklī nezināmu personu! Bērnam nevajadzētu stāstīt citiem, ka viņš mājās atrodas viens pats.

Tāpat policija vērš uzmanību - lai arī cik mīļi izskatītos uz ielas sastapti sveši dzīvnieki, bieži tie var būt agresīvi un uzbrukt. Tāpēc nevajadzētu tiem tuvoties un aiztikt svešus dzīvniekus.

Aicinām vecākus atgādināt bērniem, ka bērnam nevajadzētu vienam pašam bez pieaugušo uzraudzības iet mežā vai peldēties. Tāpat bērnam noteikti jāpastāsta vecākiem par nodomiem, kurp vēlas dosies un kur atrodas!

Pēc ilgām rotaļām ārā, var gadīties, ka bērns aizmirsis savas rotaļlietas, mobilo telefonu vai kādu citu vērtīgu mantu. Tādēļ atgādinām - jārūpējas par savu mantu drošību, tās jātur drošā vietā, nedrīkst atstāt nepieskatītas, jāizvairās no vērtīgu mantu izrādīšanas citiem, kā arī stāstīšanas, kādas vērtīgas mantas pieder pašam vai vecākiem.

Ja bērns pārvietojas ar velosipēdu, bet vēlas ieskriet veikalā pēc saldējuma, jāatceras, ka velosipēdu nedrīkst atstāt nepieskatītu! Tas jāpieslēdz drošā vietā ar drošības slēdzeni, jo garnadžus interesē ne tikai pieaugušo, bet arī bērnu divriteņi.

Būtiski bērnam atgādināt, ka, rotaļājoties ar citiem bērniem, pret visiem jāizturas ar cieņu, nedrīkst citus fiziski vai emocionāli ietekmēt, nedrīkst bez atļaujas ņemt citu mantas.

Ziņo! Gadījumos, kad bērnam vai viņa draugiem draud briesmas, nekavējoties par to jāziņo policijai - 110 vai vienotajam glābšanas dienestam - 112!

Aicinām vecākus regulāri pārrunāt un atgādināt bērniem drošības padomus, lai varētu droši, bez raizēm un nepatīkamiem starpgadījumiem pavadīt tik ilgi gaidīto vasaras brīvlaiku!