Stājas spēkā grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā

Šodien stājas spēkā grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas paredz izmaiņas Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvā un nosaka tās lēmumu pārsūdzēšanas kārtību.

Grozījumos noteikts, ka Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvā ir Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks, četri Augstākās tiesas tiesneši, divi apgabaltiesu priekšsēdētāji, divi rajonu (pilsētu) tiesu priekšsēdētāji un divi zemesgrāmatu nodaļu priekšnieki. Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļus uz četriem gadiem ievēlē tiesnešu konference, aizklāti balsojot.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas loceklis nevar vienlaikus būt Tieslietu padomes, tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas, Disciplinārtiesas vai Tiesnešu ētikas komisijas loceklis.

Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieks ir tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētājs.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu tiesiskuma izvērtēšanai Augstākās tiesas Senātā tiek sasaukta Disciplinārtiesa.

Disciplinārtiesas sastāvā ir seši Augstākās tiesas Senāta tiesneši (pa diviem no Civillietu departamenta, Krimināllietu departamenta un Administratīvo lietu departamenta), kurus uz pieciem gadiem ievēlē Augstākās tiesas plēnums.

No Disciplinārtiesas locekļu vidus Augstākās tiesas plēnums uz pieciem gadiem apstiprina Disciplinārtiesas priekšsēdētāju.

Disciplinārtiesas loceklis, ja pret viņu ierosināta disciplinārlieta vai sākts kriminālprocess, līdz disciplinārlietas izskatīšanai vai kriminālprocesa pabeigšanai aptur savu darbību Disciplinārtiesā.

Disciplinārtiesas loceklis nevar vienlaikus būt Tieslietu padomes, tiesnešu disciplinārkolēģijas, tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas vai Tiesnešu ētikas komisijas loceklis.

Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums stājas spēkā un ir izpildāms pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai Disciplinārtiesā un sūdzība nav iesniegta. Ja Disciplinārtiesa atteikusies pieņemt sūdzību vai atstājusi tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu negrozītu un sūdzību noraidījusi, tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmums stājas spēkā Disciplinārtiesas lēmuma paziņošanas brīdī, nosaka likums.

Līdzšinējais regulējums tiesnešiem neparedz iespēju pārsūdzēt Tiesnešu disciplinārkolēģijas pieņemto lēmumu, proti, disciplinārlietā pieņemtais lēmums bija galīgs un to nevarēja pārsūdzēt citā institūcijā. Savukārt jaunā likuma redakcija nosaka detalizētu disciplinārkolēģijas lēmuma pārsūdzēšanas kārtību, paredzot, ka to varēs pārsūdzēt Disciplinārtiesā.

Ar likuma grozījumiem paplašinātas Tiesnešu ētikas komisijas pilnvaras. Tai būs tiesības ierosināt disciplinārlietu par rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesnešiem, kā arī apgabaltiesu zemesgrāmatu nodaļu tiesnešiem, ja komisija būs konstatējusi Tiesnešu ētikas kodeksa normu rupju pārkāpumu.

Saeima grozījumus likumā pieņēma 10.jūnijā, un Valsts prezidents tos izsludināja 30.jūnijā.

Svarīgākais