Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kā veicas ar leģendārās "Sēnītes" atjaunošanu?

© facebook.com/ Liepkalni maiznīca

2018.gada nogalē maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA "Liepkalni" īpašnieks Dagnis Čākurs dibinājā uzņēmumu, lai atjaunotu reiz tik leģendāro restorānu "Sēnīte". Ko līdz šim brīdim izdevies paveikt?

"Esam ārkārtīgi pateicīgi un priecājamies par to, ka mums ir tik atsaucīgi, ieinteresēti sekotāji, atbalstītāji un Draugi! Tāpēc vēlamies jums pastāstīt, kas šobrīd notiek par un ap jau visiem zināmo restorānu “Sēnīte”, un mūsu ieceri," publikācijā sociālajā tīklā facebook raksta uzņēmuma pārstāvji.

"2016.gada 25.oktobrī, kafejnīcai - restorānam “Sēnīte”, kurš atrodas Inčukalna novadā, tika piešķirts kultūrvēsturiskā pieminekļa statuss. Pēc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinuma, objekts ir novērtēts kā arhitektoniski augstvērtīgs, pilsētbūvnieciski un ainaviski ļoti nozīmīgs, kurš atrodas pie viena no galvenajiem valsts autoceļiem Vidzemes pusē."

"Jau sākotnēji SIA “Liepkalni” ieskatā restorāna “Sēnīte” lielākā vērtība ir tā vēsture un kultūras pieminekļa statuss. Tomēr, lai šo objektu būtu iespējams atbilstoši attīstīt mūsdienu prasībām un saglabāt vēsturiskās piekļuves iespējas, nepietiek tikai ar mūsu vēlmi šajā graustā atkal ieviest dzīvību, bet ir arī nepieciešams valsts institūciju atbalsts, lai šis kultūrvēsturiskais piemineklis spētu atgūt tā iepriekšējo izskatu."

"Šobrīd VAS “Latvijas valsts ceļi” atjaunošanas projekts ceļa posmam gar bijušo restorānu “Sēnīte”, paredz nojaukt esošo automašīnu stāvvietas “kabatu” pret “Sēnītes” kulinārijas ēkas daļu. Vēl projekts arī neparedz nekādu celiņu vai kādu cita veida piekļuvi pircējiem un apmeklētājiem, lai nokļūtu saglabājamā ēkas ieejas daļā . Līdz ar šīm izmaiņām rodas situācija, ka automašīnām braucot gar “Sēnītes” kulinārijas ēkas fasādes daļu - fasādi, kurai pieminekļa statuss paredz ieejas durvis, nebūs iespējams apstāties un apmeklēt šo objektu.Esošo “Sēnītes” īpašnieku uzdevumā, ceļu projektēšanas uzņēmums ir izstrādājis papildus projektu, kuram ir jāparedz iespēja nākamajam “Sēnītes” atjaunotājam izbūvēt ērtu piekļuvi šim kultūras piemineklim. Šis projekts iekļauj “kabatas” izbūvi pie “Sēnītes” kulinārijas veikala ieejas durvīm. Visas darbības ir rezultējušās ar VAS “Latvijas valsts ceļi” speciālistu un ceļu drošības auditoru norādi, ka iecere izbūvēt apstāšanās stāvlaukumu, jeb “kabatu”, ir likumdošanas normām neatbilstoša un nav akceptējama. Līdz ar šādu atzinumu, klientu un apmeklētāju nokļūšana līdz ieejai ēkā kļūst gan apgrūtinoša, gan nepraktiska, un tas kļūst par pamatu mūsu ieceres apturēšanai."

"Lai arī kā, neskatoties uz visu esam gatavi meklēt vēl citus risinājumus. Galvenais priekšnoteikums ir saglabāt piekļuvi ēkas daļai, kurai ir arī kultūras pieminekļa statuss, bet pašreizējā projektā galvenā ceļa norobežojums ar ēku paredz, ka tā ir vienkārša ceļa mala ar grants segumu, tātad, arī pat gājējiem nav paredzēta piekļuve ēkai. Bez cīņas nav uzvaras! Kopā domājam - kā tālāk? Ja ne “Sēnīte”, tad cits projekts, bet akciju sabiedrība taps!"

Jau vēstīts, ka D.Čākurs pirms laika nāca klajā ar ideju par restorāna kompleksa "Sēnīte" attīstīšanu, dibinot publisku AS, kurā ikviens varētu iegādāties akciju vai akcijas, tādējādi kļūstot par vienu no kādreizējā restorāna kompleksa "Sēnīte" īpašniekiem. Pēc viņa teiktā, ideja par "Sēnītes" attīstīšanu joprojām nav zudusi. "Sēne" reģistrēta ar domu sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus restorānu kompleksā "Sēnīte", to veidojot kā AS, kuras personāls vienlaikus ir arī akciju turētāji.

"Ilgtermiņā esam paredzējuši nodarboties ar uzņēmējdarbību, kā starta punktu izvēloties "Sēnīti", bet tas, vai šī iecere īstenosies, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Tāpēc es nevaru 100% pateikt, kāds būs šis koncepts. Vairāk vai mazāk tas būs saistīts ar mazumtirdzniecību, jo arī mūsu ["Liepkalnu"] pamatdarbība ir sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana," sacīja Čākurs. Vienlaikus viņš piebilda, ka kādreizējā restorāna kompleksa "Sēnīte" vietā, ņemot vērā tās kultūrvēstures pieminekļa statusu, būtu jāveido kas vairāk par restorānu apvienojumā ar maizes un konditorejas izstrādājumu ražotni, taču, iekams tā vēl nav līdz galam skaidra ideja, plašāk par to viņš pagaidām neko nevarot pastāstīt.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Sēne" reģistrēta šā gada 5.novembrī un tās pamatkapitāls ir 35 000 eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Dagnis Čākurs, bet valdes locekle Iveta Šmite. Kompānijas padomes priekšsēdētāja ir Agne Čākure, padomes priekšsēdētāja vietniece ir Arnita Truksne, bet padomes locekle Ieva Zariņa, vēsta ziņu aģentūra LETA.