Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Par pārkāpumiem partiju finansēšanā varētu tikt piespriesti lielāki sodi

© f64

 Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) plāno rosināt lielākus administratīvos sodus par pārkāpumiem partiju un to apvienību finansēšanā, liecina biroja publiski izplatītā informācija.

KNAB ir pabeidzis 16 partiju un to apvienību iesniegto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes. Citstarp norādīts, ka veicot pārbaudes, birojs konstatēja satraucošu tendenci - partijas 2018.gadu noslēdza ar lielām parādsaistībām par saņemtajiem pakalpojumiem un precēm. Kopējā partiju parādsaistību summa sastāda 1,38 miljonus eiro.

Tas, pēc KNAB domām, rada partiju nevienlīdzības risku, organizējot priekšvēlēšanu kampaņas. Lai šo risku mazinātu, KNAB plāno izstrādāt grozījumus normatīvajā regulējumā attiecībā uz politisko partiju un to apvienību finansēšanu.

Tai skaitā paredzēts nākt klajā ar priekšlikumu paplašināt izdevumu pozīcijas, uz kurām attiecināt priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus, piemēram, kampaņu plānošana, veidošana un organizēšana.

Tāpat KNAB varētu rosināt ieviest ierobežojumus norēķiniem ar piegādātājiem, piemēram, 90 dienas, kā arī rosināt administratīvo sodu palielināšanu.

Kā ziņots, KNAB, pārbaudot 16 partiju un to apvienību iesniegtās 13.Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas, vairākos gadījumos konstatēja, ka politiskie spēki nav norādījuši visus savus priekšvēlēšanu ieņēmumus un izdevumus, kā arī saņēmuši neatļautus dāvinājumus no juridiskajām personām un nav ievērojuši priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus, aģentūra LETA uzzināja KNAB.

Astoņas politiskās partijas un to apvienības norādīja nepatiesas ziņas deklarācijā, nenorādot finanšu līdzekļus 79 813 eiro apmērā. Šādi pārkāpumi fiksēti Zaļo un zemnieku savienības, "Saskaņas", "KPV LV", "Jaunās Vienotības", Jaunās konservatīvās partijas, "Attīstībai/Par!", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Rīcības partijas deklarācijās.

Savukārt trīs politiskie spēki - "Saskaņa", "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" - saskaņā ar KNAB ziņoto saņēma neatļautus ziedojumus no juridiskām personām 7551 eiro apmērā.

Par konstatētajiem pārkāpumiem KNAB desmit gadījumos tika pieņemti lēmumi par partiju saukšanu pie administratīvās atbildības, kopā uzliekot naudas sodus 3970 eiro apmērā. Savukārt vienai politiskajai partijai izteikts mutvārdu aizrādījums.

Vienlaikus KNAB veica 36 pārbaudes par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, un divos gadījumos personām ir piemērota administratīvā atbildība.

Desmit gadījumos KNAB konstatēja pārkāpumus par nesaistīto personu priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības neievērošanu, un pieņemti seši lēmumi, uzliekot naudas sodus kopsummā 2650 eiro apmērā.

Tāpat četros gadījumos turpinās sāktā lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā, tai skaitā, par speciālā izdevuma "Abonē Dienas Bizness", kā arī par izdevuma "Par ko nebalsot vēlēšanās" izplatīšanu.