Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Zemessardzē neveikla komandiera maiņa

© F64 Photo Agency

Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš pēc pāris dienām vairs nebūs Zemessardzes komandieris. Viņa vietā amatā 31. maijā stāsies pulkvedis Egils Leščinskis. Oficiālā informācija par augstāko virsnieku rotācijas iemesliem ir skopa – karjeras gaita.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins Neatkarīgajai paskaidro: «Nav nekādu ārkārtas apstākļu. Tas saistīts ar rotāciju uz nākamo dienesta vietu.»

Aināram Ozoliņam tā atradīsies Ādažos, jaunizveidotajā daudznacionālās divīzijas štābā Ziemeļi viņš būs komandiera vietnieks. Šī struktūra atbild par aizsardzības plānošanu un īstenošanu Baltijas reģionā, nodrošina vienotu komandvadību Latvijas, Igaunijas un Dānijas spēkiem, kā arī Baltijas reģionā izvietotajai NATO kaujas grupai. Teorētiski martā iedibinātais štābs ir spējīgs komandēt divīzijas lieluma vienību, tātad virs 5000 karavīru. Turpmāk šajā procesā piedalīsies arī pēdējās dienas Zemessardzes komandiera amatā esošais Ainārs Ozoliņš.

Bet arī Zemessardze bez vadības nepaliks. To pārņems Egils Leščinskis, kurš plašākai militārajai sabiedrībai, iespējams, palicis atmiņā kā Aizsardzība akadēmijas rektors. Nacionālajos bruņotajos spēkos viņš dienē kopš 1992. gada un vēl līdz piektdienai pilda Zemessardzes štāba priekšnieka pienākumus.

Latvijas aizsardzības sistēmā Zemessardzei tiek piešķirta milzīga loma - tā ir teritoriālās aizsardzības pamats. Tāpēc informācijas trūkums par komandieru maiņu tik nozīmīgai vienībai ir mulsinošs. Militārajā portālā sargs.lv, sadaļā Dienesta gaita, vēl vakar tika vēstīts par milzīgu telšu iegādi. Latvijas militārajās aktualitātēs bija izziņota pat zaļās vārnas tiešraide no būra Ādažu poligonā, bet par komandiera maiņu ne vārda. Arī ministrijas mājaslapā - ne.

Un tā vien šķiet, ka informācijas trūcis arī Artim Pabrikam, kaut gan saskaņā ar likumu tieši pēc aizsardzības ministra priekšlikuma Ministru kabinets apstiprina amatā Zemessardzes komandieri. Vakar valdības sēdē tas bija visai neveikls brīdis. Krišjāņa Kariņa prombūtnē premjera pienākumu pildīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Pēc kopīgas pavingrošanas veselīga dzīvesveida kustības Kustinācija atbalstam ministri ķērās pie darba. Vispirms apstiprināja A sadaļas dokumentus, un tad bija kārta personāliju jautājumiem. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks tam nebija gatavs. Viņš sāka stāstīt par to, ka NBS Apvienotajā štābā notiek izmaiņas, tāpēc no Ivo Mogiļnija jāatvadās, bet vietā nāk Imants Ziediņš. Kad klātesošie attapās, ka A. Pabriks runā par kaut ko citu, nevis izskatāmo jautājumu, ministra kļūdu laboja ierēdne no Aizsardzības ministrijas - paskaidroja valdībai, ka esošais Zemessardzes komandieris A. Ozoliņš maina dienesta vietu. Tāpēc tiek iecelts jauns komandieris. Kaut kā līdz beigām jautājuma izskatīšanā valdība tika, un tieslietu ministrs J. Bordāns pasludināja lēmumu par pieņemtu. Taču pēc tādas apstiprināšanas ne jaunajam komandierim E. Leščinskim vairs bija kas sakāms, nedz arī aizsardzības ministrs attapa apsveikt jauno Zemessardzes komandieri. Visnotaļ neveikls sākums. J. Bordāns vien pamanījās atgādināt, ka atbildība Zemessardzes komandierim ir liela, jo viņš ir viens no svarīgākajiem valsts aizsardzības sistēmas elementiem.