Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Eiropas Parlamenta vēlēšanu ķibeles: divi iecirkņi ziņojuši par problēmām ar urnām

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iecirkņi ziņojuši par problēmām ar vēlēšanu urnām, pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vienā gadījumā kastes plombes nebija pietiekami cieši pievilktas, bet otrā gadījumā - četru plombju vietā bija tikai divas.

Tāpat Bērziņa pastāstīja, ka CVK ir vērsušies vairāki latvieši ar jautājumu, kāpēc viņi ir izslēgti no Latvijas vēlētāju saraksta kaut arī viņi dzīvo Latvijā. Šajās situācijās CVK bija saņēmuši informāciju no citas Eiropas Savienības dalībvalsts, ka konkrētais cilvēks dzīvo šajā valstī un ir iekļauts tās valsts vēlētāju sarakstā.

"Šīm valstīm ir pastāvīgs vēlētāju saraksts, no kura izslēdz tikai pēc personas pašas lūguma. Kaut šis cilvēks jau sen tur vairs nedzīvo un dzīvo Latvijā," stāstīja Bērziņa.

Bērziņa stāstīja, ka balsošana ir noslēgusies Japānā, Korejā un Ķīnā, kur kopā nobalsojuši 36 vēlētāji. Plkst.17 tā noslēdzas Kazahstānā, bet plkst.17.30 - Indijā.

Kā vēstīts, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās līdz sestdienas plkst.16 nobalsojuši kopumā 388,5 tūkstoši vēlētāju jeb 27,52% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tostarp sestdien līdz plkst.16 nobalsojuši 230,3 tūkstoši vēlētāju jeb 16,31% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi lielāka nekā iepriekšējās EP vēlēšanās - iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojis kopumā 23,81% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.16 bija nobalsojuši 16,97% vēlētāju.

Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien būs atvērti līdz plkst.20.