Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Elksniņam radušās šaubas par Eiropas Parlamenta vēlēšanu leģitimitāti

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Neizsūtīto paziņojumu dēļ Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu leģitimitāte ir apšaubāma, pauda Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S).

Viņaprāt, zemā vēlētāju aktivitāte pilsētās un arī citviet nav nekas pārsteidzos, jo EP vēlēšanās tā vienmēr ir zemāka nekā gadījumos, kad jāievēl vietējā pašvaldība vai Saeima. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) datiem Daugavpilī līdz pusdienlaikam savu izvēli izdarījuši 15,47% balsstiesīgo, kas ir sliktākais rādītājs lielo pilsētu vidū.

"Es kā jurists apšaubu vēlēšanu leģitimitāti, jo nav izpildītas visas likumā noteiktās prasības," pauda pilsētas mērs, skaidrojot, ka ne viņš, ne liela daļa iedzīvotāju pilsētā nav saņēmuši paziņojumus par vēlēšanām, kas, pēc viņa domām, nemaz nav izsūtīti.

Tā kā EP vēlēšanas Eiropas Savienības dalībvalstīs notiek dažādos datumos, uzaicinājumi, viņaprāt, ir ļoti nozīmīgi. Viņš arī piebilda, ka to nosūtīšanu nosaka likums.

Pašam Elksniņam izdarīt izvēli vēlēšanās esot bijis viegli, jo pastāvējusi tikai viena iespēja, par ko balsot.

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 Latvijā nobalsojuši kopumā 285,7 tūkstoši vēlētāju jeb 20,23% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tostarp sestdien līdz plkst.12 Latvijā nobalsojuši 127,4 tūkstoši vēlētāju jeb 9,03% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi nedaudz lielāka kā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojuši kopumā 17,46% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.12 bija nobalsojuši 10,62% vēlētāju.

Sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien būs atvērti līdz plkst.20.