Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iecirkņos stāsta, ka joprojām daudzi vēlētāji nezina savu balsošanas vietu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Vairākos iecirkņos cilvēkiem bijusi neizpratne, kurā vēlēšanu iecirknī šajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās balsot, informēja vairākos vēlēšanu iecirkņos.

Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā izvietotajā 5.vēlēšanu iecirknī aģentūra LETA novēroja, ka vairākiem balsot gribētājiem bija neizpratne, kurā iecirknī balsot, jo šie cilvēki nebija informēti par iecirkņu sadalījumu. Kāda kundze gados, ieradusies iecirknī un secinājusi, ka viņai tas nav īstais balsošanas iecirknis, uz citu nebija gatava doties.

Iecirkņa vadītāja Sanita Malejeva aģentūrai LETA teica, ka kundze ik gadu bija devusies balsot uz šo iecirkni. Pēc viņas teiktā, šī vēlētāja neesot vienīgā, kam tieši šogad mainījies iecirknis. Bijuši arī jaunieši, kuri nezināja, kurā iecirknī viņiem balsot, bet vajadzīgo informāciju operatīvi atraduši internetā. Neizpratni daļā vēlētāju radījis arī tas, ka konkrētajā ēkā izvietoti divi vēlēšanu iecirkņi.

Malejeva lielāku vēlētāju aktivitāti prognozēja dienas otrā pusē. Savukārt kopumā visās dienās lielākā vēlētāju aktivitāte bijusi tieši tad, kad parādījās iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni. Par pašu balsošanas procesu vēlētājiem jautājumi pārsvarā nerodoties.

Arī 6. vēlēšanu iecirkņa vadītājs Jānis Liniņš aģentūrai LETA apstiprināja, ka iecirkni apmeklējuši daudzi cilvēki, kas nezināja, kurā iecirknī viņiem jābalso. "Tas apgrūtina arī mūsu darbu. Iespēju robežās cenšamies uzzināt, kur cilvēkam jābalso, pārbaudīt datu bāzēs. Taču saistībā ar būtisku - gandrīz uz pusi - štata samazināšanu mums uz šīm EP vēlēšanām salīdzinājumā ar iepriekšējām, to ir ļoti grūti to izdarīt," teica Liniņš.

Viņš teica, ka periodiski iecirknī šodien veidojās arī rindas, taču ne tik lielas kā vakardien, kad brīžam izveidojās pat 20 cilvēku gara rinda un aktivitāte bija lielāka nekā šodien. Šorīt no rīta aktivitāte šajā iecirknī bija maza, plkst. 7 nebija atnācis neviens un līdz plkst. 8 bija nobalsojuši vien pieci cilvēki. Nekādas būtiskas konflikta situācijas iecirknī šajās dienās neesot novērotas, bet bijuši atsevišķi cilvēki, kuri, pēc viņa paustā, bijuši neapmierināti ar dzīvi un apvainojuši vēlēšanu iecirkņa darbiniekus, kas pat neesot saistīts ar vēlēšanu procesu.

Abu iecirkņu, kas izvietoti Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā, apkārtnē aģitācijas mēģinājumi šajās dienās nav novēroti, noskaidroja LETA. Ir cilvēki, kas jau izdarījuši izvēli un vēlēšanu kabīnēs ilgi neuzkavējas, bet ir tādi, kas pasēž vēlēšanu kabīnēs ilgāk un padomā. Bijusi gan iedzīvotāju neapmierinātība ar iepriekšējās dienās piedzīvotajiem sistēmas darbības traucējumiem.

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 Latvijā nobalsojuši kopumā 285,7 tūkstoši vēlētāju jeb 20,23% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tostarp sestdien līdz plkst.12 Latvijā nobalsojuši 127,4 tūkstoši vēlētāju jeb 9,03% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi nedaudz lielāka kā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojuši kopumā 17,46% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.12 bija nobalsojuši 10,62% vēlētāju.

Sestdien Latvijā notiek EP vēlēšanas. Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien ir atvērti no plkst. 7 līdz 20.