Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Arī šodien netrūkst iedzīvotāju, kuri interesējas par saviem vēlēšanu iecirkņiem

© REUTERS/ SCANPIX

Lai arī kopumā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas sestdien norit mierīgi un bez starpgadījumiem, daži iedzīvotāji tomēr sūdzas par iespējamu aģitāciju, kā arī nespēju atrast savu iecirkni, stāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Viņa uzsvēra, ka salīdzinoši ar iepriekšējām dienām viss ir mierīgi, ir tikai atsevišķas praktiskas dabas problēmas.

"Ir dažas sūdzības par iespējamu aģitāciju, jo dažās pašvaldībās reizē notiek iedzīvotāju aptauja par reģionālo reformu, ko daži iedzīvotāji uztver kā aģitāciju, tomēr tas tā gluži nav," teica Bērziņa.

Tāpat viņa stāstīja, ka ik pa laikam kāds piezvana CVK apjautāties par vēlēšanu iecirkni, kā arī sūdzēties, ka nevar atrast savu iecirkni vai nav reģistrēts vēlamajā vietā. Kāds cits iedzīvotājs esot zvanījis, jo gribējis doties balsot uz iecirkni ārzemēs, tomēr tas vairs nav iespējams, jo balsošanai ārzemēs bija jāpiesakās līdz 7.maijam.

Jautāta, vai šodien CVK nesaskaras ar kādām tehniskām problēmām, Bērziņa teica, ka iepriekšbalsošanā problēmas bija ar tehnisko pakalpojumu, kas nodrošināja iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, bet šodien šis pakalpojums netiek izmantots, jo katram vēlētājam jābalso iecirknī, kurā viņš ir reģistrēts. Informācijas apkopošanas sistēmas, lai noteiktu aktivitāti un visus datus reģistrētu vēlēšanu iecirkņos, darbojas un tajās problēmas nav novērotas.

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās līdz sestdienas plkst.12 nobalsojuši kopumā 285,8 tūkstoši vēlētāju jeb 20,24% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Tostarp sestdien līdz plkst.12 nobalsojuši 127,6 tūkstoši vēlētāju jeb 9,04% no kopējā vēlētāju skaita.

Tādējādi šogad aktivitāte EP vēlēšanās līdz šim bijusi nedaudz lielāka kā iepriekšējās EP vēlēšanās.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2014.gadā, attiecīgajā laika periodā bija nobalsojuši kopumā 17,46% vēlētāju, tostarp iepriekšējā balsojumā - 6,84% vēlētāju, bet vēlēšanu dienā līdz plkst.12 bija nobalsojuši 10,62% vēlētāju.

Kopumā EP vēlēšanās var piedalīties 1,412 miljoni Latvijas iedzīvotāju.

Vēlēšanu iecirkņi Latvijā sestdien ir atvērti no plkst. 7 līdz 20.

No Latvijas EP tiks ievēlēti astoņi deputāti. Vēlēšanām pieteikti 16 saraksti, no kuriem kandidē 246 pretendenti.