Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Bez sarežģījumiem neiztikt! Kādā vēlēšanu iecirknī Rīgā noticis konflikts

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Pēdējās trīs dienās Valsts policija (VP) Latvijā reģistrējusi vienu konfliktu iecirknī un septiņus notikumus saistībā ar priekšvēlēšanas aģitācijas iespējamiem pārkāpumiem, informēja VP.

Septiņi no tiem saistīti ar vēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu. Tāpat ir reģistrēta viena konfliktsituācija kādā Rīgas vēlēšanu iecirknī, kas atrisināts uz vietas.

Jau ziņots, ka Latvijā arī šodien, Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā, ir spēkā aģitācijas aizliegums.

Priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanu dienas izvietot aizliegts radio un televīzijas programmās, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos. Tāpat aģitāciju aizliegts izvietot valsts un atvasinātu publisku personu institūcijās un kapitālsabiedrībās, kā arī publisko elektronisko sakaru tīklos, tai skaitā internetā.

Šajās dienās aizliegums neattiecas uz informācijas izvietošanu partiju mājaslapās internetā, paziņojumu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem, izvietošanu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, preses izdevumos un internetā. Tāpat aizliegums neattiecas uz iespēju izmantot tiesības uz valsts nodrošināto bezmaksas raidlaiku un līdzdalību priekšvēlēšanu raidījumos elektroniskā plašsaziņas līdzekļa televīzijas programmās.

Aizliegums arī neattiecas uz elektronisko plašsaziņas līdzekļu veidotajiem diskusiju raidījumiem, ja no aģitācijas veicēja par šo raidījumu veidošanu un izplatīšanu netiek saņemta samaksa.

Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija. Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas vēlēšanu dienā, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, Valsts drošības dienests (VDD) aicina vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā. VDD atgādina, ka aģitācija ir aizliegta ne tikai pašā vēlēšanu dienā, bet arī dienu pirms vēlēšanām.