Saistībā ar kļūmēm EP vēlēšanu norisē LRA vēlas PMLP un CVK vadības atstādināšanu

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Politisko partiju apvienības “Latvijas Reģionu Apvienība” (LRA) pieprasa valdību nekavējoties uzņemties reālu atbildību par nespēju nodrošināt godīgu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisi valstī. Jāatstādina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadība.

Kā uzsver Edvards Smiltēns: “No vairāk nekā 50 pašvaldībām, kurās pārstāvēta LRA, saņemam ziņas no reģionu cilvēkiem, ka šodien un vakar nav bijis iespējams nobalsot. Cilvēki masveidā dodas prom no vēlēšanu iecirkņiem nenobalsojuši. Tā ir necieņa pret vēlēšanām kā valsts demokrātijas pamatu un Latvijas cilvēkiem. Valdības galvenie divi uzdevumi ir nodrošināt valsts budžeta pieņemšanu un demokrātisku procesu norisi valstī. Premjeram un valdībai nekavējoties ir jāuzņemas reāla atbildība par nespēju savlaicīgi sagatavot EP vēlēšanu procesu un godīgas vēlēšanas, šobrīd tās faktiski padarot par loteriju, kur vēlēšanu rezultātu izšķirs tas, kuriem cilvēkiem, sistēmas darbības traucējumu dēļ, būs vēlēšanu iecirknī izdevies nobalsot un kuriem nē.”

“Vairumam cilvēku šajās siltajās dienās, plānojot savu laiku, valdība ir radījusi papildus šķēršļus izpildīt savu pienākumu pret valsti. Jaunie politiskie spēki, kas virzīja pašreizējo CVK vadību, pierāda, ka ar neko neatšķiras no vecajām partijām, kam allaž bijusi problēma nodrošināt e-pakalpojumus, piemēram, e-veselību. Šoreiz, nespējot garantēt godīgu EP vēlēšanu norisi, situācija ir dramatiskāka. Valdība ir izdarījusi pilnīgi visu, lai Latviju EP pārstāvētu Tatjana Ždanoka, Nils Ušakovs un Andris Ameriks, kas var izrādīties vienīgie ieguvēji no zemās vēlētāju aktivitātes. Par spīti radītajām grūtībām, aicinām visus Latvijas pilsoņus piedalīties vēlēšanās, atrast informāciju par savu vēlēšanu iecirkni Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā (https://epak2.pmlp.gov.lv/vrepak/IecNoskaidrosana/Iec00) vai pa tālruni 67049999. Aicinām apzināties, ka ikviena balss būs izšķiroša - Latvijai, uzsver E. Smiltēns.

CVK lēš, ka aptuveni puse balsstiesīgo nav saņēmuši informāciju par to, kurā vēlēšanu iecirknī jābalso. Savukārt, šodien, sistēmas traucējumu dēļ nav bijis iespējams nobalsot EP vēlēšanās tiem vēlētājiem, kas ieradušies nobalsot iecirkņos, kuros viņi nav reģistrēti, lai gan CVK tas bija jānodrošina.

EP vēlēšanu iepriekšējās balsošanas divās dienās vēlēt devušies vismaz 61 305 jeb 4,34% balsstiesīgo, kas ir vairāk nekā attiecīgajā periodā 2014.gada vēlēšanās, liecina CVK apkopotie dati par 932 no kopumā 955 iecirkņiem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.