Bērnu slimnīcas ārsti veic sarežģītu operāciju

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas ārsti kopā ar kolēģiem no Somijas un rehabilitācijas centra Vaivari trešdien veikuši sarežģītu operāciju 14 gadus vecai pacientei.

Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā sadarbojoties ar Somijas Oulu universitātes slimnīcas Dr. Pirkku Makelu, Vaivaru rehabilitācijas centra ķirurģiskās programmas vadītāju Genādiju Rosļakovu un BKUS Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārstu Dāvi Ozoliņu operēja 14 gadus vecu pacienti ar sarežģītu multiplo skoliozi ar diastomotomīliju (kaula spuras izaugums caur muguras smadzenēm). Šai operācijai tika piesaistīta muguras neiro monitoringa sistēma, lai veiktu nepārtrauktu muguras smadzeņu novērošanu operācijas laikā. Ar šo aparatūru palīdzēja strādāt speciālisti no Čehijas un Slovākijas.

Dakteris Genādijs Rosļakovs skaidro: "Tika operēta paciente ar iedzimtu smagu skoliozi, diezgan reti sastopamu pataloģiju, kurai ir raksturīga tā sauktā mugurkaula smadzeņu pārdalīšana ar kaula izaugumu. Pacientus ar vienkāršu skoliozi, bez mugurkaula smadzeņu pataloģijas, mēs operējam paši ar saviem spēkiem un pieejamo aparatūru, bet šinī gadījumā mēs bijām spiesti vērsties pēc palīdzības pie pieredzējuša speciālista Dr. Pirkka Makela no Somijas Olu Universitātes slimnīcas, ar kuru esam sadarbojušies jau daudzus gadus. Paldies Andim Pušpuram, kurš radīja iespēju un organizēja viesķirurgu piesaistīšanu, kas ilga gandrīz 8 mēnešus. Kā rezultātā 7 stundu garā operācija norisinājās veiksmīgi. Pacientam tika sasniegta zināma mugurkaula deformācijas korekcija un atjaunots balanss bez neiroloģiskiem zaudējumiem."

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais