Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

RSU rektors aicina kolēģus, kas atrodami "čekas maisos", dalīties ar savu stāstu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors profesors Aigars Pētersons aicina ikvienu RSU darbinieku, kura vārds ir atrodams publiski pieejamajā LPSR VDK aģentu uzskaites kartotēkā jeb t.s. “čekas maisos”, publiski nākt klajā ar savu stāstu par iespējamo sadarbību ar VDK. Tāpat katrai no šīm personām ir iespēja vērsties Latvijas Republikas tiesā, lai pierādītu, ka sadarbība ar VDK nav notikusi.

“Rīgas Stradiņa universitāte ir atvērta un Eiropas vērtībās balstīta augstskola, kas aizstāv vārda brīvību un cieņpilni attiecas pret ikviena indivīda tiesībām, respektējot nevainības prezumciju,” uzsver RSU rektors A. Pētersons, piebilstot, ka tieši tāpēc tas ir katra sirdsapziņas jautājums un brīva izvēle, nākt klajā ar savu stāstu vai risināt šo jautājumu tiesiski. “Šāds tiesisks risinājums vai atklāts stāsts ir vienīgais ceļš, lai mēģinātu izprast pagātni, un lai skaidrāk saskatītu mūsu morāli šodien. Tas ir nepieciešams arī taisnīguma dēļ pret tiem, kuri izvēlējās nesadarboties ar VDK, un tāpēc piedzīvoja pret sevi vērstas represijas.”

“Latvijas vēsture ir bijusi pretrunu pilna, taču tikai spēcīga nācija un spēcīga augstskola spēj runāt par savu pagātni atklātu valodu, spējot izvērtēt savu pagātni arī ar visām tās negācijām. RSU ir intelektuāla un akadēmiska platforma brīvām un atklātām sarunām par Latvijas vēsturi, izprotot tās daudzšķautņainību, kas nav tikai “melna” vai “balta”.”

Tieši tāpēc otrdien, 21. maijā RSU Senāts vienbalsīgi lēma, ka profesors Guntis Bahs nebūtu atstādināms no RSUveselības studiju prorektora amata līdz skaidram tiesas spriedumam par viņa sadarbošanos vai nesadarbošanos ar VDK. Savukārt dienu iepriekš - pirmdien, 20. maijā profesors G.Bahs publiski nāca klajā ar savu stāstu par to, kā viņa vārds varētu būt nonācis VDK aģentūras kartotēkā. Video ar G.Baha stātu ir publiski pieejams RSU profilā Facebook.