Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Huawei" telefonus Latvijā pērk joprojām

© AFP/Scanpix

Ja tehnoloģiju milzis Huawei nākotnē vairs nedrīkstēs izmantot ASV tehnoloģijas, tajā skaitā Android operētājsistēmu, tas neattieksies uz jau pārdotajiem telefoniem. Tie tāpat kā līdz šim turpinās darboties, tiesa, visticamāk, bez Android operētājsistēmas atjaunošanas iespējām. Tomēr ir zināmas bažas, vai nākotnē no Huawei telefoniem varēs piekļūt Google lietotnēm, piemēram, Maps, Youtube, Google Analytics utt.

ASV lēmums aizliegt piegādāt amerikāņu tehnoloģijas Huawei pagaidām nav ietekmējis pieprasījumu pēc šiem telefoniem Latvijā, Neatkarīgajai atzina Latvijas mobilā telefona Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis, Tele2 sabiedrisko attiecību vadītājs Oskars Fīrmanis un Bites tehniskais direktors Gints Butens.

Bites pārstāvis norāda, ka vēl ir pāragri prognozēt, vai un kā minētais paziņojums ietekmēs Huawei viedtālruņu pieprasījumu turpmāk. «Šobrīd pieprasījums nav mazinājies, bet klienti, protams, jautā un interesējas par šo situāciju,» uzsvēra O. Fīrmanis.

Gan Neatkarīgajai, gan saviem klientiem Tele2 skaidro, ka Google (Android) lēmums attiecas tikai uz nākotnes iekārtām, bet ne tām, kas jau ir saražotas un pieejamas tirgū. Tādēļ tiem klientiem, kuri pašlaik izmanto Huawei telefonus, nav pamata satraukties, vismaz kā liecina uzņēmumam pieejamā informācija. «Mēs uzturam regulārus kontaktus ar Huawei pārstāvjiem un, ja būs kāda jauna informācija klientiem, tad par to noteikti informēsim,» sacīja O. Fīrmanis.

Huawei ir viens no trim visvairāk pārdotajiem viedtālruņa zīmoliem Latvijā. «Huawei iekārtas ir pietiekami pieprasītas LMT klientu vidū, un pēc skaita tās ir trešajā vietā aiz Samsung un iPhone,» atklāja V. Jalinskis. Savukārt no Tele2 pārdotajiem viedtālruņiem Huawei vērtības izteiksmē ir aptuveni ceturtā daļa. Taču pēdējā laikā Tele2 secinājis, ka klienti kļūst atvērtāki dažādu zīmolu telefonu ražotājiem, piemēram, Honor, Xiaomi, un nepērk tikai visiem labi zināmo zīmolu ražojumus. Zināma renesanse ir novērojama arī Nokia telefoniem.

«Ierīču tehnoloģiskās iespējas nodrošina ražotājs, nevis mobilo sakaru operators. Līdz ar to jautājumi, kas skar jebkura ražotāja ierīču tehnoloģiskās iespējas un nodrošinājumu, piemēram, operētājsistēmu, nav mobilo sakaru operatora Bite kompetencē, bet gan paša ražotāja pārziņā.

Savā publicētajā oficiālajā paziņojumā Huawei norāda, ka turpinās sniegt drošības atjauninājumus un pēcpārdošanas pakalpojumus visiem esošajiem Huawei un Honor viedtālruņu un planšetdatoru produktiem, kas jau tikuši pārdoti vai atrodas noliktavās visā pasaulē, kā arī turpinās veidot drošu un ilgtspējīgu programmatūras ekosistēmu, lai lietotājiem visā pasaulē nodrošinātu tikai pašu labāko pieredzi,» sacīja G. Butens.

Pirms pāris dienām Google paziņoja, ka aptur operētājsistēmas Android licenci tehnoloģiju milzim Huawei pēc tam, kad ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija šo Ķīnas tehnoloģiju ražotāju, pamatojoties ar draudiem nacionālajai drošībai, iekļāvusi melnajā sarakstā. ASV prezidenta Donalda Trampa valdība ir apsūdzējusi Huawei par palīdzību Ķīnas valdībai izspiegot citas valstis, izmantojot telekomunikāciju tīklu. D. Tramps pagājušo trešdien parakstīja rīkojumu, dodot Tirdzniecības ministrijai pilnvaras apturēt ASV kompāniju sadarbību ar noteiktiem piegādātājiem no ārvalstīm. Arī Vācijas mikroshēmu ražotājs Infineon paziņojis, ka pārtrauc ASV ražotu produktu piegādes Ķīnas mobilo tehnoloģiju uzņēmumam Huawei, savu lēmumu pamatojot ar ASV valdības prasībām nesadarboties ar Huawei.

Savukārt vakar ASV amatpersonas aizliegumu piegādāt amerikāņu tehnoloģijas Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājam Huawei atlika uz 90 dienām, atzīstot, ka šis laiks ir vajadzīgs programmatūras atjaunināšanām un citu līgumsaistību izpildei. ASV Tirdzniecības ministrijas dokumentā teikts, ka šī atlikšana nemaina aizliegumu, kuru iepriekš noteica ASV prezidents Donalds Tramps. Dokumentā teikts, ka ASV varas iestādes līdz augusta vidum neieviesīs šo aizliegumu, lai dotu Huawei un tā partneriem laiku «uzturēt un atbalstīt pastāvošos un pašlaik pilnīgi operacionālos tīklus un aprīkojumu, ieskaitot programmatūras atjauninājumus un ielāpus, uz kuriem attiecas juridiski saistoši līgumi un vienošanās 2019. gada 16. maijā vai pirms tam».

Neatkarīgās rīcībā nonākušais Huawei oficiālais paziņojums vēsta, ka Huawei ir devis lielu ieguldījumu Android attīstībā un izaugsmē visā pasaulē. Kā viens no Android galvenajiem globālajiem partneriem uzņēmums ir strādājis ar savu atvērtā koda platformu, lai izstrādātu ekosistēmu, kas ir devusi labumu gan lietotājiem, gan nozarei. Huawei turpinās nodrošināt Huawei un Honor viedtālruņu un planšetdatoru produktus, izveidojot drošu un ilgtspējīgu programmatūras ekosistēmu. Arī Google sola, ka esošie lietotāji necietīs, jo Google pakalpojumu lietotājiem Google Play un Google Play Protect drošības pasākumi turpinās darboties esošajās Huawei ierīcēs.

Notikušais bez sekām nav atstājis akciju tirgus. Pirmdien kritās ASV un Eiropas biržu indeksi, investoriem bažījoties par ASV vēršanos pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju Huawei un tās sekām, kamēr abu valstu tirdzniecības karš saasinājās. Google māteskompānijas Alphabet akcijas cena saruka par 2,0%. Krasi kritās arī ASV mikroshēmu ražotāju akciju cenas un citu tehnoloģiju uzņēmumu akciju cenas, un Apple akcijas cena kritās par 3,1 procentu.