Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policija sāk pārbaudi par EP deputāta kandidāta Graudiņa ierosinājumu atklāt uguni pret imigrantiem

© F64 Photo Agency

Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par Eiropas Parlamenta (EP) deputāta kandidāta Eināra Graudiņa (Rīcības partija) izteikumiem priekšvēlēšanu diskusijā, kurā rosināts atklāt uguni pret nelegālajiem imigrantiem.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA teica, ka VP nosoda šādus uz vardarbību aicinošus izteikumus. Saistībā ar televīzijas raidījumā paustajiem izteikumiem pagājušajā nedēļā VP ir sākta resoriskā pārbaude, kurā vērtēs, vai izteikumos ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Valsts drošības dienestā (VDD) aģentūrai LETA atzina, ka VDD vērtējumā minētie izteikumi vērtējami negatīvi, jo satur netiešu aicinājumu uz vardarbību.

VDD norādīja, ka persona savos izteikumos nevēršas pret konkrētu tautību vai rasi, bet gan pret sociālu grupu - nelegālajiem imigrantiem. Par šāda veida noziedzīgiem nodarījumiem atbildība ir paredzēta Krimināllikums par sociālā naida vai nesaticības izraisīšanu un šādu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšana ir VP kompetencē.

Pagājušā nedēļā Latvijas televīzijā EP priekšvēlēšanu diskusijā "Izvēlies nākotni!" tika skarts jautājums par to kā Eiropu pasargāt no apdraudējumiem. Graudiņš kā viens no diskusijas dalībniekiem norādīja, ka absolūti nepieciešams izveidot vienotus ES kā federālas valsts bruņotus spēkus, kas dod resursu ekonomiju.

Pēc tam viņš pieskārās nelegālajai imigrācijai un pauda viedokli, ka pret nelegālajiem robežšķērsotājiem ir nekavējoties jāatklāj uguns.

"Jautājums, kas šeit pagaidām netika skarts, bet ir iekļauts kopīgajos apdraudējuma faktoros - tā ir nelegālā imigrācija. Šis jautājums jārisina nekavējoties un ķirurģiski. Visi tie melnie pūļi, kas šobrīd nekontrolēti klimst pa Eiropu tiek sēdināti kuģos, aizgādāti līdz Maltai, Sicīlijai un pēc tam tiek aizgādāti atpakaļ tur no kurienes viņi ir ieradušies. Ar visiem pārējiem, kas peld mūsu virzienā kā uz vienotu valsti, mēs atklājam nekavējoties uguni, ja viņi šķērso robežu," norādīja Graudiņš.

Reaģējot uz Graudiņa pausto diskusijas vadītājs, žurnālists Jānis Geste norādīja, ka šādi izteikumi robežojas ar aicinājumu uz vardarbību un LTV no šādiem viedokļiem norobežojas.

Jau ziņots, ka Graudiņš ir "Rīcības partijas" kandidātu saraksta līderis EP vēlēšanās.

Graudiņš VDD (toreizējās Drošības policijas) 2014.gada pārskatā minēts kā viens no Krievijas tautiešu politikas atbalstītājiem.

"Par ruporu Krievijas informatīvo aktivitāšu vajadzībām Ukrainas konflikta kontekstā ir kļuvis arī Einārs Graudiņš, kurš 2014.gada rudenī devās uz nelikumīgo kaujinieku grupējumu sagrābtajām teritorijām. Pēc šīs vizītes Krievijas plašsaziņas līdzekļos viņš tika pozicionēts kā "EDSO eksperts", lai gan šī organizācija noliedza jebkādu saikni ar Graudiņu. Noziņojis Krievijas plašsaziņas līdzekļos par "Ukrainas spēku zvērībām:" un "ASV destruktīvo lomu Ukrainas konfliktā”, viņš kļuva

par pastāvīgu viesi Krievijas TV raidījumos un turpināja izplatīt Krievijas propagandas tiražētos mītus par situāciju Ukrainā," teikts pārskatā.

Pārskatā VDD norādīja, ka Graudiņš ir noderīgs resurss Krievijas propagandai, jo atšķirībā no citiem tautiešu politikas aktīvistiem Latvijā, kuri kaislīgi atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā, viņš ir latviešu tautības.