Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Raidījums: Parādnieks ticies ar Ķuzi, lai lūgtu savam brālim amata paaugstinājumu

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju satraukušas raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas, ka pie Krievijas miljardiera, Latvijas Balzāma īpašnieka Jurija Šeflera strādā vairāku bijušo un esošo tiesībsargājošo iestāžu darbinieki. Kamēr vieni savus ienākumus pie Šeflera norāda, citi - savu strādāšanu neafišē. Viens no tiem ir Nacionālās apvienības politiķa Imanta Parādnieka brālis, kurš strādā ceļu policijā. Pirms pāris nedēļām pie Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža uz sarunu ieradies Imants Parādnieks, lai aizliktu labu vārdu sava brāļa paaugstināšanai amatā.

Pirms vairākiem gadiem ierakstītā hokeja spēlē redzams, kā draudzības spēlē tiekas Saeimas un Valsts policijas komandas. Starp spēlētājiem arī tobrīd Saeimas deputāts Imants Parādnieks, bet pretējā komandā policisti Jānis Parādnieks, politiķa brālis un Ceļu policijas bataljona komandieris Kaspars Spalvēns. Visi trīs spēlētāji hokeja laukumā netiekas pirmo reizi, jo kopā trenējas.

Šogad uzzinājis, ka Spalvēns maijā plāno dienestu atstāt un doties pensijā, Parādnieks nolēma izmantot savu labo pazīšanos ar Valsts policijas priekšnieku Intu Ķuzi un lūgt brālim Spalvēna vietu. Parādnieka brālis policijā strādā vairāk nekā 20 gadu, patlaban vada ceļu policijas rotu. Parādnieks uzskata, ka gan izglītība, gan pieredze brālim ļaujot pretendēt uz vakanto bataljona komandiera vietu. Tas nozīmētu, gan apmēram divas reizes lielāku algu, gan ietekmi, jo viņa pakļautībā būtu visas ceļu policijas rotas.

IMANTS PARĀDNIEKS ,Premjerministra padomnieks demogrāfijas jautājumos (NA):

Kas tie bija par iemesliem, kāpēc jūs tikāties ar VP priekšnieku Intu Ķuzi?

Tikai viens. Lai godīgi izskata mana brāļa kandidatūru, kura pirms gada, kad virzīja paaugstinājumam, pēkšņi tika noņemta no trases. Un tas, ko es Ķuzim lūdzu, (tā bija privāta oficiāla tikšanās , es to iepriekš pieteicu), lai viss notiek pa godīgo.

Lai nav nekādas lobēšanas, nekādas blatu būšanas. Tas ko es aicināju Ķuža kungam, lai viņš kā augstākā vadība vērtē šos procesus, un kamēr notiek tā atlase, lai mana politiskā darbība neietekmē potenciāla mana brāļa karjeras izaugsmi , kas iespējams ir noticis iepriekš.

Vai tas, ka jūs pieteicāt šo vizīti pie Ķuža, un gājāt runāt nesanāk, ka tieši jūs lobējat sava brāļa kandidatūru šobrīd?

Kā jūs gribat, tā to pasniedzat, ja es būtu gribējis slēpties, es būtu varējis Ķuža kungu satikt arī neformālā gaisotnē.

INTS ĶUZIS, Valsts policijas priekšnieks:

Tā nebija viņa politiskā stāvokļa izmantošana un kaut kādā mērā spiediena izdarīšana uz jums?

Absolūti ne. Es nezinu, kurš uz mani var izdarīt spiedienu? Tā bija normāla divu cilvēku saruna, viņš izteica savu viedokli, skatījumu par šo jautājumu, runa par kaut kādu spiedienu tur nebija.

- Viņš ir premjera padomnieks absolūti nesaistīts ar iekšlietu jautājumiem, un šeit bija runa par viņa radinieka iespējamu paaugstināšanu policijā. Jūs tomēr uzskatījāt, ka nav jāziņo ministram?

Jautājums jau nebija par to, ka viņš ir jāieliek. Vienkārši par to, ka ir tāds cilvēks, kurš ilgstoši strādājis šajā vienībā, kurš ir rotas komandieris, kuram ir izglītība un kurš iespējams varētu būt viens no kandidātiem. Tur jau nebija tā, ka jums šis cilvēks obligāti jāieliek kaut kādā veidā amatā, absolūti ne.

Policijā patlaban vēl nav izlemts, kad notiks nākamā ceļu policijas bataljona komandiera izraudzīšanās, taču konkursa nebūs, un kandidātus meklēs esošo darbinieku vidū. Pieredze un izglītība Parādniekam ļautu būt vienam no kandidātiem šim postenim.

Viņš ir sniedzis šofera un apsarga pakalpojumus Latvijā mītošajam Krievijas miljardierim Jurijam Šefleram, bet nav šos ienākumus norādījis savā amatpersonu deklarācijā. Šeflera bagātība pēc Forbes bagātnieku saraksta sastādītāju ziņām tiek lēsta ap 2 miljardiem dolāru. Presē ik pa laikam parādās publikācijas, piemēram, kā Šeflers iegādājas šo 300 miljonu vērto jahtu, vai citu ekskluzīvi dārgu īpašumu.

Šeflers tālajā 1997 gadā ieguva tiesības uz Moskovskaja un citiem padomju degvīna zīmoliem, Krievijai samaksājot vien 300 tūkstoš dolāru. Pie varas nāca Putinas un šo darījumu atzina par nelikumīgu un tiesas ceļā centās populārās degvielas markas atgūt. Pret Šefleru rosināja krimināizmeklēšanu, bet Eiropā un ASV Šeflers bija paguvis patentēt tiesības uz Stoļičnaja izplatīšanu.

No Krievija Šeflers aizbrauca, degvīna ražošanu pārcēla uz Rīgu, no Andra Šķēles koncerna AveLat nopērkot Latvijas Balzāmu. Šai uzņēmumā par padomes priekšsēdētāju ilgus gadus nostrādāja ekspremjers Aigars Kalvītis. Krievijas miljardierim Šefleram pieder īpašumi daudzviet Eiropā. Latvijā viņš dzīvo Jūrmalā tieši blakus Valsts prezidenta rezidencei. Latvijas Balzāma īpašniekam Rīgā pieder debesskrāpju projekts Z towers un iespaidīgas teritorijas ap Gaiziņu. Šeflers ik vasaru dāsni finansēja 'Jūrmalā notiekošo Krievijas politšovu "Jaunais vilnis" un bija biežs tā apmeklētājs. Drošības dienesti nelika šķērļus viņa uzturēšanas atļaujai Latvijā, tomēr Šefleru kā bankas Citadele potenciālo pircēju dienesti izbrāķēja.

ASV prezidenta Trampa administrācijas nesen publiskotajā, par Putina sarakstu nodēvētajā dokumentā parādās vairāki ar Latviju saistīti uzņēmēji, kuri savulaik guvuši labumu no Krievijā valdošā režīma. Viņu vidū minēts arī Šeflera vārds tomēr nekādas sankcijas pret viņu nav noteiktas.

Lai gan daudz laika Šeflers pavada Lielbritānijā, Latvijā viņam ir pastāvīgi pavadoņi, viņu apsargā un šofera pienākumus veic arī Parādnieka brālis

Vai brālis ir minējis, kāpēc ir pieņēmis Krievijas miljardiera Jurija Šeflera darba piedāvājumus strādāt pie viņa?

IMANTS PARĀDNIEKS: Es nezinu, vai pieņēma piedāvājumu strādāt dienestā, cik man zināms, viņš kaut kādos brīžos bija nodrošinājis apsardzi Šeflera kungam, kad tas bija nepieciešams, uz ko viņu aicinājis ģimenes draugs, kurš vada Šeflera apsardzes dienestu. Es arī viņam teicu, nu, man kā politiski nozīmīgai personai liekas tas tā savdabīgi, un es viņam arī teicu, lai viņš uzmanās tieši no tā, lai tur nav tā interese viņu taisni ievilkt šai procesā būt klāt pie Latvijā divdomīgas personas, lai gan viņš ir Latvijas Balzāma īpašnieks, akciju turētājs. Lai viņš ir uzmanīgs, tā kā jā, to mēs esam pārrunājuši!

JĀNIS PARĀDNIEKS, VP RRP Kārtības PP Ceļu policijas rotas komandieris:

Es gribēju jums Parādnieka kungs vaicāt, kādus pakalpojumus jūs sniedzat Krievijas miljardierim Jurijam Šefleram?

Es diemžēl tagad esmu atvaļinājumā, un zinu, ka 20.maijā būšu mājās , tad varbūt..

-Kāds bija jūsu atalgojums pie Šeflera un vai vadībai prasījāt atļauju?

(nomet klausuli)

INTS ĶUZIS: Šāda iesnieguma no Parādnieka kunga nav bijis, ka viņš gribētu apvienot darbu. Un arī ieskatoties viņa deklarācijā ir redzams, ka papildus ienākumi, izņemot viņa darbu policijā, nav. Ja šāda informācija ir, tad faktiski viņš ir pelnījis discipinārsodu, jo mums ir tāda kārtība. Un, ja šī kārtība ir pārkāpta, viņam jāsaņem sods.

Atšķirībā no Parādnieka, savu piepelnīšanos pie Šeflera amatpersonu deklarācijā atklāj kādreizējais finanšu policijas izlūkošanas daļas operatīvās nodaļas vadītājs Maksims Bogdanovs. Kādreizējā ONAP priekšnieka Leonīda Bogdanova dēlu Maksimu drošības policija apsūdzēja par valsts noslēpuma izpaušanu aiz neuzmanības. Viņu pazemināja nodokļu inspektora amatā Bogdanovs joprojām ir VID amatpersona kaut atstādināta. Latvijas Balzāmā viņš strādā par iekšējās kontroles galveno inspektoru.

MĀRIS KUČINSKIS, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs (ZZS): Es pat teiktu, tas noteikti nav apvienojams. Ja šādi fakti manā rīcībā būtu nonākuši pilnīgi oficiāli, arī tagad es teiktu, šeit būtu uzdodami jautājumi gan drošības dienestiem, gan atbildīgajiem VID.

Ja valsts policijas ceļu policijas rotas komandieris strādā pie Šeflera par šoferi , vai tas būtu savienojami?

Manuprāt, ne.

INĀRA MŪRNIECE, Saeimas priekšsēdētāja, Saeimas Nacionālās drošības komisijas pārstāve (NA):

Tajā situācijā, ja NDK vadītājs šo jautājumu liks uz sēdi, jums būs aizstāvoša attieksme ?

Es gribētu šo situāciju pārbaudīt un, ja ir nacionālās drošības riski, ir jābūt adekvātai reakcijai.

Nacionālās apvienības vadītājs, tāpat kā Saeimas priekšsēdētāja cenšas norobežoties no atklātībā nākušās informācijas. Apvienības līderis nevarot vērtēt Parādnieka radinieka piepelnīšanos pie neviennozīmīgi vērtētā Krievijas miljardiera.

RAIVIS DZINTARS, Nacionālās apvienības priekšsēdētājs, Saeimas deputāts:

Fakts,ka jūsu partijas valdes loceklis ir gājis un izmantojis savu politisko amatu, lai runātu par sava radinieka paaugstināšanu konkrētā policijas struktūrā?

Es absolūti to gribētu nošķirt no politiskās partijas Nacionālā apvienība .Šīs darbības nekādā veidā nav skaņotas ar Nacionālo apvienību un es arī nedomāju, ka Imanta Parādnieka status partijā būtu kaut kāds arguments šādās sarunās.

Premjers Krišjānis Kariņš savu vērtējumu sava padomnieka rīcībai nolēma sniegt rakstiski: "Sava amata izmantošana personīgiem mērķiem vai rīcība, kas var radīt iespaidu, ka amats tiek izmantots šādiem mērķiem, nav pieļaujama. Manā rīcībā nav informācijas par šo situāciju, bet ja tas tā ir noticis, Parādnieka kungam kā politiķim jāuzņemas atbildība par šo situāciju un jāskaidro tā sabiedrībai."