Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pūce: Reformai nav jākļūst par ķīlnieci vēsturiskos strīdos starp valsti un pašvaldībām

© F64 Photo Agency

Teritoriālajai reformai nav jākļūst par ķīlnieci vēsturiskos strīdos un aizvainojumos starp valsti un pašvaldībām, šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 30.kongresā sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Savā uzrunā Pūce norādīja, ka pašvaldību reformas Latvijā jau kopš 1998.gada ir vairākkārt atlikts darbs un, ka cilvēku izbraukšana no valsts, iedzīvotāju novecošanās vai citas pašreizējās Latvijas problēmas nebūt nav unikālas. "Problēma ir tā, ka Latvija nav, un pārskatāmā nākotnē nebūs, tik turīga valsts, lai varētu atļauties šādas problēmas ilgstoši nerisināt," teica Pūce.

Viņš norādīja, ka politiķiem regulāri tiek pārmests pirmsvēlēšanu solījumu nepildīšanu, kas būtībā esot godīgs un pareizs pārmetums. "Taču pirms vēlēšanām mans politiskais spēks skaidri pauda attieksmi par reformu un tās nepieciešamību, līdzīgi kā vairums citu partiju. Tas nozīmē, ka vēlētāji balsoja par partijām, kuras skaidri un gaiši bija pateikušas, ka reforma būs," sacīja ministrs.

Pūce skaidroja, ka neesot un konfrontācijām vērsts cilvēks un vēlas risināt valsts un pašvaldību attiecības. Viņš norādīja, ka objektīvu iemeslu dēļ var nezināt visus pārpratumus, kas gadu gaitā uzkrājušies vietvaru un valsts vidū, taču skaidri zinot, ka tādi ir. "Katrā tikšanās reizē pašvaldības man stāsta, ko tik valsts pārvalde 28 gadu laikā nav sastrādājusi. Un katrā tikšanās reizē valsts pārvaldē man saka par pašvaldību neizdarībām. Taču es uzskatu, ka te ir abu pušu atbildība," sacīja ministrs, norādot, ka "neplāno šajā spēlē piedalīties", jo "Latvija ir mūsu kopīga valsts".

Ministrs aicināja reformas kontekstā nerisināt vecus strīdus un kopīgi strādāt pie veiksmīgas reformas nodrošināšanas, kas pierādītu, ka Latvijas politiķi ir spējīgi plānot valsts attīstību saprātīgi un tālredzīgi.

Vienlaikus amatpersona norādīja, ka tuvākajos mēnešos plānotās sabiedriskās apspriedes ar pašvaldībām un iedzīvotājiem "nebūs tikai ķeksīša pēc", un ka ministrija patiesi vēloties dzirdēt iesaistīto viedokļus. Tāpat viņš norādīja, ka, ja būs pietiekami argumentēts pamatojums, ministrijas piedāvātā pašvaldību karte var tikt mainīta.