Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

VID: Latvijā joprojām ir ļoti daudz kontrabandas cigarešu

© F64

Kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā samazinās, taču joprojām ir augsts, piektdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

"Pagājušā gadā esam sasnieguši vēsturiski zemāko [kontrabandas cigarešu īpatsvara] rādītāju - zem 20%. Tas nav rādītājs ar kuru būtu ļoti jālepojas, jo tas vienalga ir gana augsts, taču brīdī, kad pētījums sākās, rādītājs bija krietni virs 30%," teica Zukuls, norādot, ka attiecīgo pētījumu veic kompānija "Nielsen", apkopojot izsmēķu un tukšo paciņu datus.

Viņš arī atzina, ka šajā jomā situācija Latvijā būtiski neuzlabojas, jo cigarešu kontrabanda ir ekonomiski izdevīga nodarbe tiem, kuriem izdodas šīs preces ievest no Krievijas un Baltkrievijas, kur cigarešu cenas ir būtiski mazākas nekā Latvijā.

"Nav dienas, kad mēs neaizturētu cigaretes," sacīja Zukuls, piebilstot, ka pagājušajā gadā tika sasniegts kopumā aizturēto cigarešu rekords - 93 miljoni.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka atbilstoši "Nielsen" veiktajam "Tukšo paciņu pētījumam" 2018.gada ceturtajā ceturksnī no kopumā Latvijā izsmēķētajām cigaretēm 19,8% bija kontrabandas cigaretes, kas ir zemākais rādītājs kopš 2010.gada.