Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Linkaits vērsies KNAB, IUB un KP par dažādiem iespējamiem pārkāpumiem ministrijas uzņēmumos

© F64

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) kopš stāšanās amatā iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), Konkurences padomē (KP) informāciju par dažādiem iespējamiem pārkāpumiem Satiksmes ministrijas (SM) uzņēmumos, ministrs šodien pastāstīja Saeimas Publisko iepirkumu un revīzijas sēdē.

Sēdē Linkaits deputātiem sniedza informāciju par SM prioritātēm 2020.gadā un vidēja termiņa valsts budžetā.

Komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) norādot, ka nesen izskanēja informācija, ka satiksmes ministrs ir vērsies KNAB saistībā ar iespējamo korupciju un pārkāpumiem AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz), jautāja, vai SM vērsusies vai plāno vērsties KNAB arī par kādu citu nozares uzņēmumu.

"Mēs no pirmās dienas veicam izpēti visos SM uzņēmumos par iepirkumu sistēmu, caurspīdību, lielajiem projektiem, visām problēmsituācijām, tiesvedībām un tamlīdzīgi. Dažāda veida jautājumi, kas ir atklāti, ir iesniegti gan IUB, gan KNAB, gan KP un citām institūcijām," stāstīja ministrs, piebilstot, ka līdz ko "sakrājās informācijas kritiskā masa" ministrija nāk klajā arī ar publiskiem paziņojumiem.

Saistībā ar LDz Linkaits pastāstīja, ka 25.aprīlī tika nodots iesniegums KNAB par rīcību ar uzņēmuma mantu lielos apmēros.

Viņš pastāstīja, ka ir ticies ar KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi, lai izrunāto jautājumus par LDz un citiem uzņēmumiem, kā turpināt ar tiem sadarboties, lai netraucētu izmeklēšanu.

Kā ziņots, KNAB ir saņēmis satiksmes ministra sniegto informāciju par iespējamiem koruptīviem darījumiem LDz, aģentūrai LETA apliecināja KNAB. Par to, kādus faktus minētā informācija satur, kā arī par esošajām vai plānotajām pārbaudēm KNAB informāciju nevarēja sniegt.

Birojā norādīja, ka KNAB vērtē visu saņemto informāciju un pievērš uzmanību jebkurai informācijai publiskajā telpā par iespējamiem pārkāpumiem valsts amatpersonu darbībā, kuru izskatīšana ir KNAB kompetencē.

Tāpat vēstīts, ka Linkaits 7.maijā paziņoja, ka izteicis neuzticību LDz valdes priekšsēdētājam Edvīnam Bērziņam un diviem valdes locekļiem - Aivaram Strakšas un Ainim Stūrmanim, un rosinās uzņēmuma padomi viņus atstādināt no amata.

Ministrs informēja, ka galvenie pārmetumi saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas draud ar smagām sekām gan LDz, gan Latvijas valstij. Ministra rīcībā nonākusi informācija arī par iespējami koruptīviem darījumiem, attiecīgo informāciju nododot izmeklēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB). Tāpat konstatēti vairāki finansiāli apjomīgi saimnieciskie darījumi, tostarp mārketinga un reklāmas līgumi vairāku miljonu eiro vērtībā, kas liek domāt, ka valde nav rīkojusies kā krietns un rūpīgs saimnieks.

Linkaits pauda, ka pašreiz negrib izpaust konkrētāku informāciju par iespējamo korupciju, bet apstiprināja, ka tas ir saistīts ar pašreiz un nesenā pagātnē notikušiem darījumiem. Savukārt par mārketinga un reklāmas līgumiem esot aizdomas, ka ne visi ir noslēgti attiecīgajam mērķim, jo liels reklāmu īpatsvars esot koncentrēts uz divām pilsētām - Ventspili un Dobeli. Linkaits arī uzsvēra, ka nav iemesla domāt, ka šajās pilsētās būtu lielāka LDz reklāmu mērķauditorija.

Tikmēr LDz padomes priekšsēdētājs Jānis Lange paziņojis, ka padome izvērtēs satiksmes ministra sniegto informāciju par iespējamiem pārkāpumiem uzņēmumā.

"Atbilstoši likumam, kapitālsabiedrības akcionāram (Satiksmes ministrijai) ir tiesības izteikt neuzticēšanos valdei vai valdes locekļiem. Šobrīd LDz padome šādu akcionāra lēmumu nav saņēmusi," pauda Lange, norādot, ka padome ir saņēmusi ministra informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem uzņēmumā, un tā tiks rūpīgi izvērtēta.

"Par šo padome jau ir uzsākusi auditu, mēs noteikti veiksim arī informācijas pārbaudi saistībā ar atalgojuma sistēmu uzņēmumā. Padome rūpīgi izskatīs arī pārējo saņemto informāciju. Tuvāko nedēļu laikā padome lems par turpmākajām darbībām," norādīja Lange.