Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Saņemtas "neskaitāmas vēlētāju sūdzības" par nesaņemtiem paziņojumiem par EP vēlēšanām

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Šonedēļ Tiesībsarga birojs saņēmis "neskaitāmas sūdzības" no vēlētājiem saistībā ar nesaņemtiem paziņojumiem par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Patlaban visvairāk sūdzību saņemts no Kurzemes reģiona - Ventspils pilsētas un Kuldīgas novada Snēpeles pagasta.

Lai nodrošinātu Latvijas un Eiropas Savienības pilsoņiem garantētās līdzdalības tiesības, ir svarīgi vēlētājiem sniegt pilnīgu informāciju par gaidāmo vēlēšanu norisi un iespējamiem risinājumiem, ja informācija nav saņemta savlaicīgi, uzsvēra Tiesībsarga birojā.

Tiesībsargs aicina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, kā arī Centrālo vēlēšanu komisiju nekavējoties izvērtēt minēto problēmu un nākt klajā ar publiskiem paziņojumiem par iespējamiem risinājumiem, ja vēlētāji nav savlaicīgi saņēmuši informāciju par saviem vēlēšanu iecirkņiem.

Kā ziņots, pēdējās nedēļās masu medijos bieži izskani informācija, ka daudzi Latvijas iedzīvotāji nav saņēmuši EP vēlēšanu paziņojumus.

Pasta komersants "Reller", kas ieguvis tiesības uz līguma izpildi par 2019.gada Eiroparlamenta velēšanu informatīvo paziņojumu piegādi, uzskata, ka līgumā paredzētos uzdevumus ir veicis atbildīgi. Tajā pašā laikā uzņēmums norāda, ka vairākās vietās Latvijā šo paziņojumu piegāde nav bijusi iespējama objektīvu iemeslu dēļ.

Uzņēmums ir saņēmis no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) informāciju par iedzīvotāju sūdzībām saistībā ar nesaņemtiem velēšanu paziņojumiem, un, veicot to detalizētu pārbaudi, secinājis, ka lielākā daļā šo adrešu ir bijušas objektīvas problēmas tos piegādāt.

Ģirģena pārstāvji norāda, ka, analizējot sagatavošanās darbus EP vēlēšanām, ministrs nonācis pie secinājuma, ka ir nepieciešams virzīt grozījumus vēlēšanu procesu regulējošajos normatīvos aktos un sagatavot tehnoloģiskos risinājumus, lai nodrošinātu vēlētāju elektronisku reģistrēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ieradies balsot.

Jau vēstīts, ka Ģirģens informējis Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ka ar Latvijas Pastu ticis noslēgts jauns līgums, lai 15.maijā izsūtītu ar EP vēlēšanām saistīto informāciju tiem iedzīvotājiem, kas to līdz šim nav saņēmuši.