Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ārstu biedrība konceptuāli atbalsta obligāta maksājuma ieviešanu veselībai neapdrošinātajiem

© F64

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) konceptuāli atbalsta neliela, bet obligāta maksājuma ieviešanu tiem iedzīvotājiem, kuri kādu iemeslu dēļ uzreiz neiekļausies valsts veselības apdrošināšanas sistēmā, norādīja biedrības valdes loceklis Dzintars Mozgis.

Tāpat biedrība, pēc viņa paustā, konceptuāli atbalsta arī to, ka ar nesamaksātās apdrošināšanas iemaksu piedziņu nodarbosies Valsts ieņēmumu dienests vai Nacionālais veselības dienests, nevis veselības aprūpes sniedzēji.

Mozgis norādīja, ka LĀB vienmēr strikti iestājusies pret divu grozu sistēmas ieviešanu, jo tā ir pretrunā ar ārsta ētikas, Ženēvas deklarācijas un Pasaules Veselības Organizācijas Visaptverošas veselības aprūpes principiem.

Ārsts uzsvēra, ka LĀB atbalsta veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) par panākto pagaidu risinājumu vismaz atlikt "diskriminējošās un nerealizējamās" divu grozu sistēmas ieviešanu. Vienlaikus Mozgis norādīja, ka LĀB aicina politiķus to ne tikai atlikt, bet atteikties no tās pilnībā.

Jau ziņots, ka veselības ministre jaunajā veselības apdrošināšanas sistēmā piedāvās neapdrošinātajiem noteikt mazu, bet obligātu iemaksu, kas faktiski nozīmēs vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza ieviešanu Latvijā.

Lai gan patlaban pieņemts lēmums nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā veikt kopā ar nodokļu reformas pārskatīšanu 2021.gadā, konceptuāls piedāvājums jau gatavs. Pēc Viņķeles paustā, tas paredzēs, ka visi, kuri gūst ienākumus no darba, maksās sociālās apdrošināšanas iemaksu veselībai 1% apmērā no sociālās apdrošināšanas iemaksām, ko veic no minimālās algas. Pieaugot minimālajai algai, attiecīgi pieaugs arī maksājums, piebilda ministre.

Tikmēr personām, kuras neiekļausies apdrošināšanas sistēmā, gada sākumā būs jāveic veselības apdrošināšanas maksājums 51 eiro apmērā, skaidroja ministre. Viņi līdzīgi kā nekustamā nodokļa gadījumā saņems paziņojumu, ka līdz noteiktam laikam jāsamaksā šī summa, tomēr arī cilvēki, kuri nebūs veikuši šo iemaksu, varēs saņemt valsts veselības aprūpes pakalpojumus nepieciešamības brīdī. Patlaban piedāvājums paredz - ja cilvēks nebūs veicis obligāto iemaksu, bet nonāks situācijā, kad būs nepieciešama valsts apmaksāta veselības aprūpe, viņam pakalpojums tiks sniegts, atgādinot, ka maksājums ir jāveic.

Viņķeles piedāvājums paredz, ka neveiktās apdrošināšanas iemaksas uzkrāsies kā parāds, tomēr tas neliegs personai piekļuvi veselības aprūpes pakalpojumiem.