Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

SIEVIETES LATVIJĀ. Sapņo drošāk un sasniedz vairāk

APSTĀTIES UN IZBAUDĪT. «Man bija divi sapņi, un abi ir piepildīti – man ir trešais bēbītis un forums Līdere, abi izauklēti no autiņiem. Esmu izdarījusi to, par ko sen biju sapņojusi, un šis ir tas brīdis, kad gribu apstāties un to izbaudīt. Un arī tas sev ir jāļauj, nevis nemitīgi jādzenas pēc kaut kā vēl nesasniegta. Izbaudīt sasniegto un par to izpriecāties ir ārkārtīgi svarīgi,» uzskata foruma Līdere radītāja un trīs bērnu mamma Solvita Kabakova © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

«Mēs, sievietes, esam ļoti naskas dalīt savu enerģiju, reizēm aizmirstot, ka mums savus kausus kādreiz vajag arī piepildīt – apstāties, ieklausīties aizraujošos pieredzes stāstos, vienlaikus ieklausoties sevī, lai gūtu motivāciju un iedvesmu nākotnei,» saka Izaugsmes un iedvesmas foruma Līdere radītāja Solvita Kabakova.

Šodien no pulksten 9 līdz 18 VEF Kultūras pilī notiks Solvitas Kabakovas izsapņotais un izlolotais forums Līdere, kas veltīts aktīvai, atvērtai, uz izaugsmi un attīstību vērstai sievietei Latvijā. Sievietei uzņēmējdarbībā, politikā, mākslā, zinātnē un tehnoloģijās. Sievietei karjerā un ģimenē.

Tiešraide dienas garumā

Ko nozīmē būt līderei mūsdienu sabiedrībā? Kādas kvalitātes un īpašību kopums nepieciešams? Vai līderes gēns ir katrā no mums? Kā apzināt un attīstīt savu personisko un profesionālo potenciālu? Kā sabalansēt dažādās lomas, ko sievietei uzliek sabiedrība, tradīcijas un viņa pati? Kā neizdegt, bet atjaunot enerģiju un iedvesmu, ko sniegt sev un citiem?

Jau otro gadu pēc kārtas atbildes uz šiem jautājumiem meklēs forums Līdere, aicinot ieklausīties interesantos un aizraujošos pieredzes stāstos un profesionālu treneru padomos - lai attīstītu savas prasmes un kompetences, lai smeltos zināšanas un atjaunotu enerģiju, lai ietu tālāk un iedvesmotu citus, lai sapņotu drošāk un sasniegtu vairāk.

Klātienē šī iespēja būs 850 dāmām, bet visām pārējām tiks nodrošināta bezmaksas tiešraide visas dienas garumā - gan foruma Līdere Facebook lapā, gan TV kanāla STVPirmā! un TVNET Facebook lapās.

Protams, arī vēlāk katras lektores uzstāšanos ikviens interesents sev ērtā laikā varēs noskatīties foruma Līdere Facebook lapā.

Sievietes ir neapturamas

Ideja par sievietes iedvesmas svētkiem dzima 2017. gada oktobrī, kad Solvitas dzīvē notika skaists pavērsiens - viņa uzzināja, ka ir trešā bērniņa gaidībās. «Kad sapratu, ka mans sapnis par ilgi gaidīto trešo bēbīti ir piepildījies - ak, to laimi, ak, to prieku! -, bija pienācis brīdis nopietni aizdomāties, vai pamazām sakārtot visas darba lietas un doties pelnītā atpūtā, ja bērnu audzināšanu var nosaukt par atpūtu, vai - pamēģināt realizēt kaut ko pavisam jaunu. Tas prasīja būt ļoti atklātai pret sevi, un, sevi ļoti labi pazīstot, sapratu: ja izvēlēšos tikai dzīvi mājās, nebūšu īsti laimīga. Zināju: tas nebūs labi ne man, ne manai ģimenei, ja dzīvošu, nerealizējusi savus sapņus, kas manī brieda jau ilgāku laiku,» stāsta Solvita Kabakova. Seminārus un konferences par visām iespējamām tēmām viņa bija organizējusi jau vairāk nekā desmit gadu, kopskaitā ap trīssimt. Viena no tēmām bija arī Sieviete biznesā, un tieši sieviešu iedvesmošana viņai šķita visbūtiskākā.

«Man vienmēr bijusi vēlme noorganizēt kaut ko lielu un grandiozu, kur es varētu ielikt visas savas idejas, emocijas un sajūtas un noslīpēt tās līdz pēdējai detaļai. Es ar apbrīnu skatos uz Nordic Business Forum, kas notiek vienreiz gadā un kurp katru gadu dodos klausīties un iedvesmoties, bet līdz tādam mērogam mums vēl ir, kur augt,» Solvita nosaka, atgādinot, ka pirmais forums Līdere notika pērn 18. maijā kinoteātrī Splendid Palace un precīzi pēc divām nedēļām šo pasauli ieraudzīja viņas trešais bērniņš - meitiņa Mia.

«Kad ģimene uzzināja, ka esmu stāvoklī un vēlos organizēt forumu, kam jānotiek neilgi pirms dzemdībām, mana mamma un vīrs skatījās uz mani kā uz ārprātīgu - vai vispār saprotu, ko tas nozīmē?... Bet mēs, sievietes, taču esam neapturamas, ja kaut ko ieņemam galvā,» viņa sirsnīgi pasmaida un atminas, ka tā bija laime šo forumu organizēt un tāpēc viss izdevās fantastiski. Jo Solvita ir no tām sievietēm, kuras iekšējais dzinulis neļauj apstāties, viņai nemitīgi ir sajūta, ka gribas kaut ko vēl. Un zaudētāji būtu visi, ja viņa savu potenciālu nevarētu īstenot.

Nebaidīties no sapņiem

«Forums Līdere nav konference, kur smelties zināšanas vai iegūt praktiskas iemaņas, ko nākamajā dienā likt lietā. Tie ir iedvesmas svētki - aicinājums apstāties, ieklausīties sevī, padomāt un paanalizēt savu dzīvi. Vai es esmu ar to apmierināta? Ko es varētu darīt savādāk? Vai varbūt man neko nevajag mainīt?... Mēs gribam iedrošināt sievietes nebaidīties no saviem sapņiem, būt atklātām pret sevi un nebaidīties atklāti pateikt arī: jā, es gribu strādāt, man svarīga ir arī karjera. Jā, es varbūt tāpēc neesmu pati labākā māte pasaulē, bet es esmu laimīga un starojoša, un mani bērni ir laimīgi, jo - labāk vienu stundu mazāk esmu mājās, bet es neesmu nelaimīga, savas vēlmes visu laiku mēģinot sevī apklusināt. Patiesībā, tikai mēs pašas esam sev lielākās ienaidnieces, ierobežojot savus sapņus,» uzskata foruma Līdere idejas autore un organizatore. Viņa sapratusi, ka sievietei Latvijā ir visas iespējas realizēt savus pat pārdrošākos sapņus un sasniegt vistālākos mērķus, tikai nereti sieviete pati nobīstas un sabremzē, domājot: ai, man jau nesanāks, ko par mani padomās... «Bet ar sapņu realizāciju ir līdzīgi kā ar iespēju vinnēt loterijā: tu nekad nevinnēsi, ja nenopirksi loterijas biļeti,» Solvita iedrošina, piebilstot, ka nevajag gan rīkoties pārgalvīgi un iet uz visu banku. «Bet mēs, sievietes, parasti jau tā nedarām, jo esam ļoti atbildīgas un nopietni pārdomājam savus soļus.»

Ieguvēji būs visi

Kāds ir Solvitas pašas lielākais ieguvums no pagājušā gada foruma Līdere? Tās ir sieviešu mirdzošās acis un laimīgās sejas, kurās pēc tam rakstīts, ka viņas ir kļuvušas par kapeiciņu laimīgākas, drosmīgākas, gribošākas sekot saviem sapņiem un piepildīti dzīvot savu dzīvi.

«Mums, sievietēm, ir tendence dot, un, ja es ar savu darbu varu kādai iedot šo sajūtu, ir milzīgs prieks un gandarījums. To sajūtu ir grūti aprakstīt vārdos, bet tā piepilda manu trauku, un tā mani iedvesmo turpināt iesākto.»

Solvita atzīst, ka arī komunikācija ar lektorēm, kuras viņai uztic gan savu dzīvesstāstu, gan pieredzi, viņu ļoti bagātina, ļaujot gan uzzināt daudz jauna, gan vienlaikus savādāk paskatīties uz sevi, savu dzīvi, savu pieredzi. «Viņu atskats uz dzīvi un tās vērtībām, patiesībā, ir vissvarīgākais. Jo ikdienas skrējienā par to nav laika aizdomāties, bet, palūkojoties uz kaut kādām lietām savā dzīvē ilgtermiņā, var secināt, kas ir bijis un kas nav bijis tā vērts, lai tam tērētu savu enerģiju, nervus, veselību un laiku, ko varētu pavadīt ar bērniem, ģimeni, vai vienkārši atpūšoties un izlasot kādu grāmatu. Un arī to mēs šajā forumā cenšamies pateikt, ka sievietes dzīvē ir svarīgas lietas un ir tādas, kas ir absolūti nesvarīgas, un varbūt mums katrai sev vajag uztaisīt nevis to do listi, bet don’t do listi, jo ir tik daudz lietu, ko mēs varam nedarīt, un pasaule tāpēc nepārstās griezties. Viss turpinās notikt, bet tu būsi ne tik saspringta, ne tik steidzīga, un ieguvēji no tā būs visi.»

Nepalikt vīrieti zem galda

Taujāta, kurš viņas ģimenē ir līderis, Solvita atteic, ka tas atkarīgs no tā, kurš konkrētajā brīdī jūtas spēcīgāks, iedvesmotāks un apmierinātāks ar to, ko dara, un ar šo sajūtu var iniciēt otru.

«Es domāju, ka mēs esam ideāls tandēms, jo maināmies šīm lomām. Un, manuprāt, laikmetā, kurā dzīvojam, kad sievietes ir aktīvas, spēcīgas un pašpietiekamas, ir ārkārtīgi svarīgi nepalikt vīrieti zem galda. Mums vajadzētu būt gudrākām un nevis ļaunprātīgi izmantot savu spēju, spēku un ietekmi, bet gluži otrādi - celt savus vīriešus. Un ne tikai savus, bet visus celt sev līdzi, jo tikai tad, ja tev ir atbalsts, kad tev ir grūti, tu vari būt atbalsts, kad otram ir grūti,» viņa uzskata.

Solvita saka: ja par līderi ģimenē jautātu viņu bērniem, viņi teiktu, ka tas ir tētis. «Sievietei, jo īpaši, ja viņa ir spēcīga un veiksmīga karjerā, ir ārkārtīgi svarīgi prast būt vājai un piekāpties. Jo mēs, vīrietis un sieviete, esam dažādi veidoti, un, ja sieviete vēlas sev līdzās spēcīgu vīrieti, nevajag cirst kājā, uz kuras viņš stabili stāv, bet ļaut būt spēcīgam un justies atbildīgam par ģimeni,» saka Kristiana (11), Ketrīnas (9) un Mias (11 mēnešu) mamma, uzsverot, ka viņa vienmēr pēdējo vārdu ļauj teikt vīram. Jo, izmantojot dabas dotās spējas, visus sagatavošanas darbus, ko sieviete lieliski prot, viņa ir jau paveikusi. Viņa neiet tiešā konfrontācijā, jo apzinās, ka no tā neviens nebūs ieguvējs.

«Iespējams, mūsdienu sievietei šķiet, ka viņai ir jācīnās ar vīrieti, lai pierādītu, kuram ir noteicošā loma ģimenē, kurš ir līderis, bet - ar laiku tu saproti, ka vislabākās cīņas var izcīnīt, ejot kopā vienā frontē...»

Noderīgi ne tikai sievietēm

Bet forums Līdere neaicina uz cīņu, tāpēc vīrieši kā apmeklētāji šajā frontē netiek ielaisti. Un tas ir ļoti apzināts lēmums, jo tā sievišķā enerģija, kas ir gaisā, nekad tāda nebūtu iespējama, ja tur būtu arī vīrieši. Un, cik vien būs iespējams, tas netiks mainīts. Taču tēmas, par ko sievietes forumā runā, ir ļoti daudzpusīgas, un tās ir noderīgas ne tikai sievietēm.

«Mēs būtu priecīgas, ja arī vīrieši sekotu šim forumam - viņi uzzinātu ļoti daudz noderīga par to, kas ir svarīgi viņu mīļajām sievietēm. Un es ļoti ceru, ka, tāpat kā mums, sievietēm, ir svarīgi, ko domā, kā jūtas un kā varam palīdzēt saviem vīriešiem, arī viņiem ir svarīgi to uzzināt par savām sievām, meitām, mammām, kolēģēm. Jo mēs jau visi dzīvojam vienā pasaulē un elpojam vienu gaisu.»

Tie, kuriem nebūs iespēja forumam sekot tiešraidē, to varēs noskatīties foruma Līdere Facebook lapā. «Arī es pati pagājušogad forumā neko īsti nedzirdēju, jo visas dienas garumā gādāju, lai viss būtu kārtībā, lai gan apmeklētājas, gan lektores justos apčubinātas kā princeses. Un tad nākamajā dienā gulēju gultā kājām gaisā, skatījos forumu lielajā ekrānā un sūtīju ēdienus no visiem iespējamiem restorāniem... Un sajūtas bija ļoti duālas - starp lielām skumjām, ka viss ir beidzies, un milzīgu prieku, ka viss ir izdevies. Un, kad jau pēc pāris nedēļām pasaulē nāca Mia, bija atkal jauns emocionāls pacēlums,» Solvita atminas.

Taujāta, ko viņa darīs rīt, kad atkal viss būs beidzies, viņa smaidot atteic, ka beidzot mierīgi uzelpos, kārtīgi izgulēsies un visas dienas garumā baudīs foruma gaisotni ierakstā.

Ir jādzīvo katra diena

«Kādu brīdi atpūtīšos, izbaudīšu paveikto un, uzlādēta pozitīvām emocijām, varēšu turpināt plānot nākamā gada forumu, kurā 18 no 20 lektorēm jau ir zināmas. Vairāk par nākamā gada programmu visi uzzinās šodien, kad atklāsim arī laiku, vietu un atvērsim reģistrāciju,» saka foruma Līdere dibinātāja.

Viņa atzīstas, ka savulaik mazliet vīpsnājusi par Paulu Koelju teicienu: ja tu kaut ko vēlies, visa pasaule slepus sadodas rokās, lai tev palīdzētu. Jo, darbojoties dažādos citos projektos, vienmēr bijis kāds, kurš nesadevās rokās... Taču forums Līdere pierāda, ka viss var notikt tā, kā iecerēts, un pat vēl labāk.

«Es ik dienu peldu pozitīvā enerģijā un novērtējumā, un, lai arī foruma dienā tāda liela gandarījuma nav, jo ir milzīgs satraukums, lai viss ir izdevies, pretējā gadījumā visa gada darbs būtu kaķim zem astes, es tomēr apzinos, ka vislielāko gandarījumu man sniedz pats process,» saka Solvita Kabakova un aizdomājas, cik tas būtu šausmīgi, ja 364 dienas gadā vajadzētu par kaut ko cīnīties, lai tikai vienu dienu justos gandarīta. «Tas nav tā vērts. Ir jādzīvo katra diena, jo mēs neviens nezinām, cik daudz to mums katram vēl priekšā, tāpēc nevienu nevajadzētu izšķiest, darot to, kas nepatīk un nesagādā prieku.»

IEDVESMAS STĀSTI. 3 no 20

Par sieviešu seksuālo atmodu #EsArī laikmetā

Lalita SALINS, ģimenes un laulību terapeite, seksoloģe:

- Mana izvēlētā tēma ir Guļošā skaistule jeb Sieviešu seksuālā atmoda #EsArī laikmetā. Būtiskākais, ar ko šodien vēlos dalīties un par ko šodien runāšu: kālab sievietes cieš no pasivitātes, bailīguma un pašapziņas trūkuma? Kas mums, sievietēm, nepieciešams erotiskai atmodai? Savā klīniskās seksoloģes pieredzē esmu daudz iemācījusies par sievietes pārtapšanas spējām - kad sievietei tiek dota iespēja izteikt savas apspiestās sāpes, emocijas, ilgas un sapņus, viņa pamazām atdzīvojas dažādās dzīves sfērās. Un šī sevis iepazīšana un izteikšanās atplaukst jaunā erotismā, vitālā pašapziņā un līdzjūtībā pret sevi un citiem. Šis process spēj atdzīvināt romantiskās attiecības, profesionālos mērķus un radošos panākumus, kā arī padziļināt sieviešu savstarpējo saprašanos un atbalstu.

Pirmos divdesmit prakses gadus darbojos kā speciāliste traumas terapijā seksuālā varmācībā cietušo centrā Otavā Kanādā, kas bija pirmais tāda veida centrs šajā valstī. Gan ārsti, gan psihiatri, gan valsts iestādes un slimnīcas sūtīja pie mums sievietes, kuras cietušas no varmācības. Es vadīju gan individuālu, gan grupas terapiju sievietēm, kuras cietušas no seksuālas varmācības vai incesta, strādāju ar bērniem, pusaudžiem un ģimenēm Kanādas indiāņu rezervātos, kā arī ar inuītiem Nunavutas provincē Kanādas ziemeļu teritorijā pie Polārā loka.

Par drosmi piecelties pēc sāpīga zaudējuma

Linda SAULĪTE, uzņēmēja, komunikācijas zinātņu doktorante, starptautiski sertificēta biznesa un personiskās izaugsmes trenere:

- Mans pieredzes stāsts ir: Ar elpu zem ūdens. Tā ir drosme sekot savai sirdsbalsij, īstenot senlolotu sapni brīdī, kad pietiek gan drosmes, gan iespēju.

2012. gada nogalē piepildījās mans senlolots sapnis - es izdevu Latvijā pirmo digitālo žurnālu LILLÁ. Tas bija augstvērtīga dizaina un satura žurnāls, kuru varēja ne tikai lasīt, bet arī tam pieskarties, skatīties un klausīties. Tomēr dažreiz ar drosmi, zināšanām un milzīgu darbu nepietiek. Divus gadus vēlāk piedzīvoju to, ko jūt ikviens, kurš zaudējis ko emocionāli tuvu - kaunu par neizdošanos, zaudētu ticību sev un sapnim, vienatni zaudējumā. Kā piecelties pēc sāpīga zaudējuma un piecelties nevis ciniskākai, skarbākai un aizvērtai pret pasauli, bet tieši pretēji - atvērtai, daudz empātiskākai, ticošākai sev un citiem? Mans stāsts ir par to, kā zaudējumu pārvērst skaistumā. Par to, ka drosme nebūt perfektai, drosme ieskatīties acīs sev un zaudētajam padara mūs daudz autentiskākas un veiksmīgākas. Ir labi zināt, ka neveiksme nav pretpols veiksmei. Pretpols veiksmei ir apātija, bet neveiksme ir ceļa posms uz jauna, vēl patiesāka sapņa piepildījumu.

Par helsisma pazīmēm mūsu sabiedrībā

Lolita NEIMANE, diētas ārste ar vairāk nekā 30 gadu darba pieredzi dietoloģijā, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente:

- Mana tēma: Aktualitātes uztura zinātnē un cilvēku domāšanā. Es šodien vēlos pastāstīt sievietēm par to, kā veidojies mans dietoloģes karjeras ceļš. Runāšu par uzturzinātnes attīstību Latvijā un sabiedrības arvien pieaugošo interesi par veselīgu dzīvesveidu, kas mani, protams, priecē. Protams, ir svarīgi neapmaldīties dažādo uztura rekomendāciju džungļos, tāpēc runāšu arī par helsisma* pazīmēm mūsu sabiedrībā, kā arī par dažādiem populāriem mūsdienu izaicinājumiem, kas ātri un viegli piedāvā nomest svaru un uzlabot auguma aprises, bet - cik tam visam var ticēt...

*Helsisms - veselīgs dzīvesveids tiek prioritizēts pāri visam. Rūpes par personīgo veselību kā prioritāti, mērķis, kurš primāri tiek sasniegts ar dzīvesveida pārveidošanu ar vai bez terapeitiskas palīdzības