Jaunais vilnis sākas ar izgāšanos

© Gatis Gierts/f64

Krievu miljardierim Romānam Abramovičam piederošās 115 metru garās luksusa klases jahtas Pelorus ierašanās Rīgā pie Vanšu tilta otrdien izpelnījās daudz lielāku uzmanību nekā pārdesmit kilometru attālajā Jūrmalā notiekošais konkurss Jaunais vilnis.

Ne velti tā atklāšana sākās ar daudzām televīzijas signāla problēmām, kuru dēļ Krievijas estrādes māksliniekam Ļevam Ļešcenko uz Dzintaru koncertzāles skatuves nācās kāpt pat trīs reizes.

Kā atzina pasākuma rīkotāji, pie vainas bija spēcīgās lietusgāzes un zibens, kas traucēja sakarus ar sputņiku. To, ka šādas problēmas bija arī Latvijas skatītājiem, atzīst telekompānija LNT. "Diemžēl tas bija laikapstākļu dēļ, un tos mēs nekādi ietekmēt nevaram. Mēs saņemam tiešraides signālu no konkursa organizētajiem, un, ja tas ir ar traucējumiem, tad traucējumi nonāk arī mūsu ēterā – tā ir tiešraides specifika. Arī turpmākie vakari savā ziņā ir atkarīgi no laikapstākļiem un tiešraides signāla kvalitātes, kādu saņemsim, lai pārraidītu konkursu ēterā," Neatkarīgajai stāsta LNT pašreklāmas daļas vadītāja Ingūna Sermole.

Pēc trešā Ļ. Ļeščenko uznāciena pasākums bija apnicis Rīgas mēram Nilam Ušakovam, kurš kopā ar dzīvesbiedri un Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētāju Andri Ameriku devās uz uzkodu bāru, kur iegādājās pāris dzeramo un pēc mirkļa jau bija gatavi ļauties tālākajai viļņa baudīšanai.

Aptuveni ap pulksten desmitiem vakarā, kad pamatīgās lietusgāzes atturēja lielu daļu skatītāju no došanās prom, pasākuma norises vietu pameta bijušais Parex bankas īpašnieks Valērijs Kargins. Arī par ballīšu karalieni dēvētā sabiedrības dāma Anete Sončika tobrīd nolēma pamest konkursa atklāšanu. Viņas pavadoņa lomu pildīja Kaspars Vecpuisis – bijušais basketbolists, kurš gan vairāk pazīstams kā pašlaik aktīvo basketbolistu draugs un domubiedrs. Ne velti līdzās viņiem bija basketbolists Sandis Valters un bijusī Playboy modele Elīza Kaurāte.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, apmeklētāju vidū izņēmums nebija savulaik par reketu tiesātais Ivans Haritonovs un bankrotējušās Bankas Baltija uzraudzības padomes vadītājs Aleksandrs Lavents. Tāpat Jauno vilni apmeklēja bijušais Rīgas mēra padomnieks, uzņēmējs un miljonārs Igors Mališkovs, kā arī uzņēmēji Irēna Pulkinena un Oskars Barševskis.

Savukārt cita līmeņa aktivitātes notika tā saucamajā VIP zonā, kur pie klātiem galdiem sēdās ekspremjers un eiroparlamentārietis Ivars Godmanis ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni. Šajās dienās īpašo viesu zonā iecerēta arī R. Abramoviča ierašanās.

Latvijā

“Dzīvoju Latvijā jau vairāk nekā deviņus gadus,” teic rakstnieks, publicists un vēsturnieks Dmitrijs Savins, kura dzimtene ir Krievija, Aizbaikāls, pilsēta Čita. “Pirms tam nekad nebiju domājis, ka kļūšu par emigrantu. Bet mēs visi zinām, kāda ir situācija mūsdienu Krievijā. Tāpēc mana aizbraukšana bija loģisks rezultāts manam politiskajam darbam Krievijā. Man Krievijā bija tikai divi varianti: cietums vai emigrācija.” Intervija ar Dmitriju notiek latviski.

Svarīgākais