"Rīgas dzirnavnieks" sāk iepirkt jauno ražu

Šodien graudu pārstrādes uzņēmums AS "Rīgas dzirnavnieks" sāka jaunās ražas pieņemšanu, diferencējot kvalitātes grupas un cenas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kopumā uzņēmums plāno iepirkt 90 000 tonnu graudaugu. Kvieši tiks iepirkti piecās kvalitātes grupās, rudzi - divās, auzas - trijās grupās. Šāds sadalījums ļaus diferencēt cenas un augstvērtīgas produkcijas ražotājiem samaksāt vairāk.

Sākot no šodienas līdz nākamās nedēļas beigām "Rīgas dzirnavnieks" paredzējis iepirkt kviešus līdz 126 latiem par tonnu, rudzus līdz 80 latiem par tonnu un auzas līdz 65 latiem par tonnu.

Kā pirmie graudu kravu "Rīgas dzirnavniekam" piegādāja Jelgavas novada zemnieku saimniecība "Klidziņas". Kā "Nozare.lv" atzina saimniecības īpašniece Laima Klidziņa, rudzu raža šogad ir vidēja. Ja pērn no hektāra tika iekultas pat septiņas tonnas graudu, tad šogad iekūlums ir vidēji četras tonnas. "No 208 hektāriem esam nokūluši pusi, līdz nedēļas beigām pabeigsim arī pārējās platības. Diemžēl vasarāji patlaban pēc lielajiem lietiem sagūluši veldrē, tas nozīmē, ka graudi būs sliktāki, tomēr visumā par ražu sūdzēties nevaram," sacīja saimniece.

Savukārt "Rīgas dzirnavnieka" ģenerāldirektors Sandis Jansons norādīja, ka šogad mainīgo laika apstākļu dēļ būs lielāks zemākas kvalitātes graudu īpatsvars, tādēļ uzņēmums ir izveidojis jaunu papildu kategoriju kviešiem, tādā veidā dodot iespēju zemniekiem realizēt graudus arī ar zemāku proteīna saturu.

"Neskatoties uz bargo ziemu un karsto vasaru, šogad graudu raža gaidāma vidēji laba. Salīdzinājumā ar pērno gadu prognozējam dažādas kvalitātes ražu - būs graudi gan malšanai, gan lopbarībai. Savukārt, pateicoties ažiotāžai pasaules graudu tirgos, arī Latvijā ir novērojama tendence pieaugt graudu iepirkuma cenām. Latvijas ražai lielais karstums būtisku kaitējumu nenodarīs, daudz lielāku satraukumu rada karstumu pavadošās lietavas un to radītais mitrums, kas var ietekmēt rudzu kvalitāti, "sacīja Jansons.

"Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Axa". Uzņēmums ir Zviedrijas koncerna "Lantmannen" sastāvā.

2009.gadā "Rīgas dzirnavnieka" gada apgrozījums bija 15,1 miljons latu, no kura 30% veido eksports. Lielākie eksporta tirgi ir Igaunija, Lietuva, Krievija un Somija.

Svarīgākais