Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Beness Aijo atzīts par aizdomās turēto lietā par prettiesisku karošanu Austrumukrainā

© Jānis Saliņš/ F64 Photo Agency

Valsts drošības dienests (VDD) aprīļa vidū nacionālboļševiku Benesu Aijo atzinis par aizdomās turēto lietā par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka VDD uz Aijo reģistrēto adresi Rēzeknē nosūtījis izmeklētāja lēmumu par atzīšanu par aizdomās turēto un pavēsti aprīļa beigās ierasties uz liecību sniegšanu. Aijo jau vairākus gadus ir izsludināts meklēšanā. Spriežot pēc masu medijiem regulāri sūtītajiem e-pastiem, Aijo uzturas Austrumukrainā.

VDD izmeklētāja lēmumā par Aijo atzīšanu par aizdomās turēto teikts, ka 1979.gadā dzimušais Aijo, nebūdams Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīrs, atrodas Ukrainas austrumos, kur nelikumīgi izveidotas bruņotas grupas sastāvā pielieto šaujamieročus un citu speciālo tehniku un piedalās militārās operācijās, veicot uzbrukumus Ukrainas valdības kontrolētajiem spēkiem. Šādas darbības ir pretrunā ar Latvijai saistošajām starptautiskajām tiesībām, uzsver VDD.

Minēto pierādot internetā ievietotās Aijo uzrunas, fotogrāfijas un mediju publikācijas. Arī TV3 filmā "Revolūcijas eksportētāji" atspoguļotā Aijo intervija esot viens no pierādījumiem.

VDD aģentūrai LETA apstiprināja, ka personai 15.aprīlī par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārpus Latvijas piemērojis aizdomās turētā statusu un šo personu uzaicinājis sniegt liecību. VDD apliecināja, ka konkrētā persona joprojām ir izsludināta meklēšanā, tomēr minētā kārtība ir noteikta Kriminālprocesa likumā un ir jāievēro, neraugoties uz to, kur persona atrodas.

Ņemot vērā, ka kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, VDD no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka 2015.gada februārī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa izsludināja Aijo meklēšanā krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņoja, ka atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās.

2015.gada 19.februārī stājās spēkā izmaiņas Krimināllikumā, kas aizliedz prettiesiski piedalīties bruņotā konfliktā ārvalstīs. Ņemot vērā minēto VDD sākusi jaunu kriminālprocesu pret Aijo.