Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Linkaits pārredzamā nākotnē nesola risinājumus ceļu infrastruktūras problēmām

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Pārredzamā nākotnē nav redzami risinājumi samilzušajām ceļu infrastruktūras problēmām, - to sanāksmē ar Rīgas plānošanas reģiona (RPR) pašvaldību vadītājiem atzinis satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja RPR pārstāve Inese Ozoliņa, RPR Attīstības padomes sēdē reģiona pašvaldību vadība aicināja ministru aktīvāk iesaistīt reģionālos politiķus nozares politikas veidošanā un kopīgiem spēkiem meklēt risinājumus samilzušajām problēmām ceļu infrastruktūras sakārtošanā. Vietvaru ieskatā, patlaban daudzi lēmumi tiek pieņemti ierēdņu kabinetos, bet kopīga darba rezultātā tie būtu daudz vairāk pietuvināti un pamatoti patiesajai situācijai pašvaldībās.

Pašvaldību vadība uzskata, ka nav turpināma pašreizējā valsts politika, proti, ka valsts ceļu uzturēšana lielā mērā gulstas uz Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem un valstij nav ilgtspējīgu risinājumu. "Tāpat ceļu uzturēšanai ir jābūt valsts prioritāšu saraksta sākumā, jo bez tiem nav iespējams nodrošināt kvalitatīvu pašvaldību funkciju izpildi, kā rezultātā cieš iedzīvotāji un uzņēmējdarbība," par RPR viedokli informēja Ozoliņa.

Sanāksmē Linkaits esot pašvaldības iepazīstinājis ar satiksmes nozares politiku nākamajiem gadiem, kas skar reģiona attīstību. Tomēr pašvaldību vadību esot satraucis ministra teiktais, ka ceļu uzturēšanai un savešanai kārtībā valstij nav papildu līdzekļu un no iepriekšējās valdības pārmantotais līdzekļu deficīts mērāms 4 miljardu eiro apmērā.

Tāpat Linkaits esot atzinis, ka valsts prioritāšu līmenī ceļi nav pat starp top desmit prioritātēm. "Ministrs godīgi atzina, ka neredz risinājumus pārredzamā nākotnē," atzīmēja Ozoliņa.

Neraugoties uz to, pašvaldību vadītāji esot piedāvājuši vairākus iespējamos risinājumus, piemēram, mēģināt rast līdzekļus ceļiem no esošā finansējuma, akcīzes nodokļa, vai arī sakārtot valsts aizņēmuma saņemšanas principus, kas šobrīd tiek fokusēts uz ES fondu projektiem.

Tāpat pašvaldības izteikušas aicinājumu vietējās nozīmes pasažieru pārvadājumu plānošanā ņemt vērā jauno reģionālo karti, lai tā būtu kopsolī un risinātu mobilitātes problēmas reģionā.

RPR pašvaldību vadība ar satiksmes ministru apsprieda arī tādus jautājumus kā transporta politikas pamatnostādnes pēc 2020.gada, Rīgas metropoles areāla mobilitāte un mobilitātes punktu attīstība. Pēc ministra teiktā, jaunajiem pasažieru vilcieniem būtu jāsāk kursēt jau tuvākajos gados - sākot no 2021.gada, kā rezultātā plānots attīstīt Rīgā mobilitātes punktus, kur Pierīgas iedzīvotāji varētu ērti pārsēsties uz sabiedrisko transportu.