Pabalsti jāsaņem visiem, kuriem tas patiešām pienākas

Labklājības ministrija (LM) audita rezultātā vēlas panākt, lai garantētā minimālā ienākuma pabalstu (GMI) un dzīvokļa pabalstu saņemtu visi tie, kuriem tas patiešām pienākas, nevis sodīt pašvaldības par pieļautajām kļūdām, aprēķinot un piešķirot pabalstus.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja LM pārstāve Ilona Jurševska, patlaban tiek veikts audits vienā no pašvaldībām, kurā bija konstatētas nepilnības valsts līdzfinansēto pabalstu piešķiršanā. Rezultāti varētu būt pieejami rīt, 29.jūlijā.

Audita mērķis ir pārbaudīt, kas ir izdarīts pēc sākotnējo pārkāpumu konstatēšanas.

Jurševska arī uzsver, ka ministrijas uzdevums ir likt pašvaldībām nopietni izvērtēt sociālo darbinieku lomu un profesionalitāti, nevis nodarboties ar sodīšanu, pārtraucot uz laiku līdzfinansējuma piešķiršanu.

Tāpat ministrijai ir svarīgi veikt pēc iespējas plašāku izskaidrojoši izglītojošo darbu sociālajiem darbiniekiem, tāpēc tiek rīkoti semināri, apmācības un metodiskās sanāksmes.

Kā ziņots, LM, veicot izlases veida pārbaudes, vairākās pašvaldībās konstatējusi neatbilstības pabalsta GMI līmeņa nodrošināšanai un dzīvokļa pabalsta aprēķināšanā un piešķiršanā.

Par to Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus informēja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Lietās nav atrodami rakstiski iesniegumi par ģimenes vai personas atzīšanu par trūcīgu, kā rezultātā nav iespējams izvērtēt to atbilstību trūcīgas personas statusam. Iztikas līdzekļu deklarācija bieži vien nesatur pilnīgu un pareizu informāciju, atklāts pārbaudēs.

GMI pabalsts 50% apmērā, bet dzīvokļa pabalsts 20% apmērā tiek līdzfinansēts no Pasaules Bankas līdzekļiem, līdz ar to nepamatoti piešķirtos pabalstus pašvaldībām var nākties atmaksāt. Patlaban atmaksāt varētu prasīt 54 000 latu, ja pašvaldības nespēs pieņemt nepieciešamos saistošos noteikumus un sakārtot dokumentāciju.

LM speciālisti deputātiem pastāstīja, ka pārkāpumi pabalstu piešķiršanā reizēm rodas tāpēc, ka šajā procesā nelikumīgi iejaucas pagastu pārvaldnieki - bijušie pagastveči, kas cenšas diktēt, kuram pabalsts pienākas, kuram nē. Dažās pašvaldībās pabalstu dalīšanā vēlas iesaistīties domes Sociālo jautājumu komiteja un balsojot izlemt, kuram pienākas GMI vai dzīvokļa pabalsts.

Problēmas rada arī piemērotu sociālo darbinieku kadru trūkums. Saistībā ar lielo bezdarbu laukos sociālo darbinieku amatos reizēm tiek pieņemti "radi, draugi, paziņas", kuriem vajag kaut kādu darbu, bet attiecīgās izglītības nav. Rezultātā pašvaldību sociālajiem dienestiem rodas grūtības ar reģistrāciju.

Svarīgākais