Kas zināms par traģisko incidentu Ādažu poligonā?

ĀRKĀRTAS SITUĀCIJA. Par traģisko negadījumu Ādažu poligonā informē NBS komandieris Leonīds Kalniņš un NATO Kaujas grupas vadības pārstāvis Dzošs Meidžors. Kas un kāpēc sprāga – vēl jāizmeklē © F64 Photo Agency

Kur ieroči, munīcija un sprāgstvielas, tur mēdz notikt nelaimes. Ādažu militārajā poligonā traģēdija vakar skāra NATO bataljona Albānijas kontingenta vienību. Nav zināms, kas tieši sprāga, taču sprādziena rezultātā dzīvību zaudēja albāņu virsniece – virsleitnante Zafire Hasanaja, vēl divi Albānijas bruņoto spēku pārstāvji ievainoti.

Viens no cietušajiem šobrīd atrodas Gaiļezera slimnīcas reanimācijā pēc smagas operācijas. Jācer, izķepurosies. Otrs cietis salīdzinoši vieglāk.

Sapieri pārbaudīja areālu

Sprādziens notika no rīta ap pulksten 9.30. Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš izsaka pateicību par operativitāti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Ieradās zibenīgi. Taču diemžēl glābt jauno virsnieci neizdevās. Stundas laikā viņa nomira.

Visas nodarbības un militārās mācības Ādažu poligonā ir apturētas līdz apstākļu noskaidrošanai. Latvijas pusei un arī NATO bataljona vadībai precīzas informācijas šobrīd nav, jo konkrētajā uzdevumā piedalījās tikai Albānijas karavīri. Ir ierosināta dienesta izmeklēšana, un arī Valsts policija izmeklē negadījumu.

Zināms, ka darbošanās notika saistībā ar nesprāgušās munīcijas neitralizēšanu - Albānija dienēt Latvijas NATO kaujas grupas sastāvā ir atsūtījusi tieši sapierus. Kā vakar sasauktajā ārkārtas preses konferencē skaidroja komandieris Kalniņš, albāņi atbilstoši savai specializācijai sagatavojuši areālu, kurā darboties un droši pārvietoties jau citām vienībām. NATO Kaujas grupas vadības pārstāvis Džošs Meidžors papildina, ka uzdevuma veikšanā kopumā bija iesaistīti vairāk nekā 50 albāņu karavīri. Kas tieši sprādzis un kādu iemeslu dēļ, nav zināms.

Iespējams - kara laika mīna

Albāņu medijos minēts, ka šīs misijas uzdevums Latvijā bijis iznīcināt mīnas no Otrā pasaules kara laikiem. Iespējams, sabiedrotie uzdūrās militārajam mantojumam, kā Latvijas zemē patiešām ir daudz. Pavasarī zeme to burtiski izspiež laukā. Pagājušajā nedēļā vien Latvijas armijas nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti neitralizēja 343 sprādzienbīstamos priekšmetus.

Taču te arī jāatgādina fakts, ka Ādažu poligons šobrīd tiek izmantots ārkārtīgi intensīvi, tāpēc pastāv varbūtība, ka uzsprāgusī mīna vai lādiņš ir svaigākas izcelsmes, nevis no kara laikiem. Gadījumā, ja to zemē ir atstājušas kādas citas vienības, piemēram, mūsu pašu, notikušajā nāksies izvērtēt arī šo atbildības aspektu.

Latvijā dienošo albāņu grupa ir salīdzinoši neliela, tādēļ vakar preses konferencē nebija neviena Albānijas kontingenta pārstāvja. Visa vadība esot iesaistīta izmeklēšanā, naktī Latvijā ieradies arī Albānijas militārais atašejs, kā arī pārstāvis Briselē. Latvijas puse nodrošinās albāņiem visu nepieciešamo atbalstu, ja tāds būs nepieciešams, tostarp mirušās virsnieces un ievainoto karavīru transportēšanu uz mājām.

Bīstams darbs bīstamā vidē

Komandieris Kalniņš izsaka dziļāko nožēlu par notikušo. Šī ir bīstama vide, bīstama profesija, un vienā no desmit miljoniem gadījumu nelaime notiek, neraugoties uz karavīru augsto profesionalitāti. Līdzjūtību Albānijai izteikušas Latvijas augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Protams, tāpat ir rīkojušies pašas Albānijas līderi. Izdevums Albanian Daily News citē ministru prezidentu Edi Ramu: «Es izsaku dziļākās sāpes un cieņu bruņoto spēku pārstāvei Zafīrei Hasanajai, kura gāja bojā, pildot pienākumu NATO misijā Latvijā.»

Šī nav pirmā reize, kad miera laikā Latvijas teritorijā iet bojā kāds karavīrs. Gadījumi ir dažādi - gan saistīti ar pēkšņu veselības stāvokļa pasliktināšanos pārslodzes apstākļos, gan transporta negadījumi. Kļūmes, lecot ar izpletni. Bet pamācošākais bija 2011. gadā tai pašā Ādažu poligonā notikušais sprādziens, ko izraisīja kāda zemessarga totāla bezatbildība. Viņš atrada nesprāgušu granātu un nevis nekavējoties ziņoja par atradumu vadībai, bet ielika to somā un somu - busiņā. Sprādzienā ievainojumus guva septiņi zemessargi. Viens no ievainojumiem drīz vien nomira. Viens kļuvis par invalīdu uz mūžu. Un pats briesmīgākais, ka notikušā vaininieks uz mācībām bija ieradies alkohola reibumā, un to neviens nepamanīja. Vai arī izlikās nemanām.