Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis: Ir jāsargā grūti iegūtā Latvijas neatkarība

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis militārajā parādē Jēkabpilī par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai uzsvēra, ka ir jāsargā grūti iegūtā Latvijas neatkarība.

Vējonis uzsvēra, ka šogad tiek atzīmēta Latvijas armijas simtgade, kas dzima kaujās par Latvijas brīvību laikā, kas bija izšķirošs pagrieziena punkts ne tikai Eiropas, bet arī visas pasaules vēsturē.

"Pirmā pasaules kara beigas sniedza iespēju mūsu tautai piepildīt sapni par savu brīvu un neatkarīgu valsti. Iespēju, par kuras izmantošanu mēs samaksājām ar asinīm. Pirms simts gadiem cīņās par Latviju devās un uzvarēja karavīri, kuri nedomāja, ka ir varoņi. Mūsu jaunajai armijai trūka ekipējuma un munīcijas. Tomēr visus - dažādākā vecuma un izcelsmes, tautību un profesiju cilvēkus - visus vienoja mērķis par mieru un drošību savā brīvā valstī," pauda prezidents.

Viņš atzina, ka Neatkarības kara laikā kopā ar Latvijas armiju cīnījās igauņi, dāņi, poļi, franči un briti, turklāt Baltijas valstu neatkarības cīņas bija ilgas un zaudējumi smagi.

"Šodien parādē mēs redzam Latvijas armiju gadsimtu vēlāk, ar modernu ekipējumu un mūsdienīgu bruņojumu. Mēs redzam virsniekus un kareivjus, kuru profesionalitāte ir atzīta visā pasaulē. Ir īstenojusies ideja par brīvu un demokrātisku valstu kopēju militāru savienību. Kopā ar mūsu karavīriem par valsts un visas Baltijas drošību šodien iestājas plaši sabiedroto spēki," sacīja Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka varonībai ir dažādas izpausmes. "Varonība ir stāties fiziski pretī briesmām un riskēt ar savu dzīvību. Varonība ir garīgi uzvarēt cīņu ar sevi, iestājoties par taisnību, un izvēloties labo pār ļauno. Varonība bija arī nevardarbīgā pretošanās, kad tūkstošiem Latvijas cilvēku atmodas laikā iestājās par savām tiesībām dzīvot brīvā Latvijā," pauda Vējonis.

Tāpat viņš uzsvēra, ka pirms 25 gadiem Latvija panāca, ka šo zemi atstāj okupantu karaspēks, pirms 15 gadiem Latvija pievienojās NATO un pilntiesīgi atgriezās Eiropas valstu saimē.

"Mūsu pienākums ir sasniegto nosargāt un attīstīt, lai mūsu zemi brīvu un drošu atstātu nākamajām paaudzēm. Tādēļ šodien es saku paldies tiem, kas ir mūsu valsts aizsardzības pirmajās rindās. Tūkstošiem karavīru sauszemes, jūras un gaisa spēkos. Mūsu armijas rezervistiem un zemessargiem. Jaunsargiem, kas gatavi nākotnē tiem pievienoties. Paldies katram robežsargam, policistam un ugunsdzēsējam, kas bezbailīgi kalpo savai dzimtenei un sargā mūs ikdienā," uzsvēra Vējonis.

Valsts prezidents aicināja novērtēt, ka varam tagad svinēt brīvību pie baltiem galdautiem, kopā ar ģimeni un saviem tuvākajiem, draugiem un kaimiņiem. "Tā ir mūsu valsts, kuras dēļ varoņiem būt arī šodien," piebilda prezidents.