Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Nākamgad 4.maija militārā parāde notiks Daugavpilī

© Latvijas armija

Šodien notiekošās militārās parādes laikā Jēkabpilī Aizsardzības ministrs Artis Pabriks informēja, ka nākamgad 4.maija militārā parāde notiks Jēkabpilī.

Šogad 4.maijā - Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 29.gadadienā - Nacionālo bruņoto spēku diena notiek Jēkabpilī.

Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju - valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Bruņoto spēku dienas pasākumi kopš 2013.gada norit ar devīzi “4.maijs - Brīvības svētki”.

Pirmā šāda diena notika 2012.gadā Rēzeknē, bet gadu vēlāk - Kuldīgā. 2014.gadā bruņotie spēki Brīvības svētkus svinēja Valmierā. Savukārt 2015.gadā svētkus svinēja Jelgavā - pilsētā, kura atzīmēja dibināšanas 750 gadadienu. 2016.gadā kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem 4.maiju atzīmēja Krāslavā, 2017.gadā Liepājā un pērn Madonā.

Parādi, kurā piedalījāsvairāk nekā 700 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēja Zemessardzes 3. Latgales brigādes komandieris pulkvedis Māris Simsons, bet to pieņēma valsts bruņotā spēka augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Klātesošos uzrunāja Valsts prezidents, Aizsardzības ministrs un Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs.

Parādē bija vērojamas Latvijas bruņoto spēku pašgājējhaubiču sistēmas, kuras iegādātas no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās. Tāpat parādē varēs redzēt kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas “CVR(T)”, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies no Lielbritānijas Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros un nesen iegādātos taktiskos transportlīdzekļus “Polaris MRZR”.